Briliáns barátnőm

Nápolyban járunk, a világháború után, ahol két kislány a nyomornegyed utcáin örök barátságot és versengést fogad egymásnak. A Briliáns barátnőm a Nápolyi regények első kötete, ami a két lány gyerekkorát és tinédzser éveit mutatja be Elena, annak a kislánynak a szemszögéből, aki lehetőséget kap a tanulásra. Szemben Lilával, a suszter lányával, aki családja helyzete miatt nem ilyen szerencsés, pedig már 8 évesen önmagától tanul meg írni és olvasni. Útjaik ugyan elválnak egymástól, ám a telep és barátságuk mégis örökre összeköti őket.
Ferrante kötete két kislány szemszögéből mutatja be a nápolyi telep nyomorát és kegyetlenségét, ami mégis természetesnek, az élet logikus részének tűnik a szereplők számára. A lányok életéről apjuk, bátyjuk vagy férjük dönt, és amikor az egyszerű utasítás nem elég, ismét az erőszak tör felszínre.

Ferrante írói stílusa lebilincselő, cikázik az események és idősíkok között, ezzel még élvezetesebbé téve az olvasás élményét. A legszebb azonban a mondatok rejtett tartalma, ami arra sarkallja az olvasót, hogy ne csak egyszerű családregényként lássa a könyvet, hanem tegye hozzá saját tapasztalatait, és ezzel alkossa meg a történések valódi okait és rejtett tartalmát.

Munkatársunk további ajánlói

Más munkatársaink ajánlói

Pillangólány

Sötét és érzéki könyv az életről, halálról és a nagybetűs szerelemről. Virág és Gábor története magával

Luther kutyái

Esterházy, Szív Ernő és a többiek után Szilasi is megírta betegségének történetét. Az ember mindig félve

Ivan Gyenyiszovics egy napja

Szolzsenyicin kisregénye a realista próza egyik késői remeke. A világos, egyenes mondatok egymás tökéletes illesztékeiként sorakoznak.

A hetedik nap

Sándor Iván regénye olvasmányosan mutatja meg, milyen az, amikor Isten nevében Isten nélkül harcolnak egymással az

Szakértőink ajánlói

Egyedül a világ ellen

Küldetéstörténet. A küldetésnek azonban a küldetést teljesítőkön túli célja vagy tétje nincsen: életben kell maradniuk.

Munkatársaink ajánlói

Amit a szél susog

A jelen kérdéseire gyakran emlékeim képkockáiban keresem a válaszokat. Ezzel nem vagyok egyedül,

Szavak kékben

Mindig is szerettem a könyvesboltokban játszódó történeteket. A Szavak kékben részben ezért keltette

Trending in the World

Our picks for July

Whether it’s fiction, politics, history, or science, Libri is keeping a keen eye on what’s trending in the world. Based on the well-renowned best