A hét könyve

Stájn Emma

Nevelőszülőnek lenni nemcsak óriási kihívás, hanem – és erről korábban csak nagyon kevesen beszéltek – sokszor lehetetlennek tűnő, kétségbeesett küzdelem is, ami könnyen válhat elviselhetetlen teherré. Stájn Emma szociális munkásként és nevelőszülőként szerzett tapasztalatainak kíméletlenül őszinte gyűjteménye ez a könyv.

Szendrői Csaba

Egyszerre bölcsességgyűjtemény és a bölcsességgyűjtemények szatírája. Hogy mindkettőként egyszerre működjön egy könyv, ahhoz pont olyan antennákra van szükség, amilyenekkel az Elefánt zenekar frontembere is rendelkezik. Szendrői Csaba második kötete sem üt kisebbet, mint az első.

Linn Skaber

A norvég színész, énekes, humorista és író egy hiánypótló könyvet tett le az asztalra. A kamaszkorról nem a felnőttek szemüvegén át, hanem valódi tizenévesek valódi érzéseit megragadva beszél – fiktív monológokká gyúrva az általa megkérdezett kamaszok félelmeit, vágyait és gondolatait.

Doron Rabinovici

Naprendszerünkben egyik pillanatról a másikra megjelennek a földönkívüliek, és nem követelnek mást, mint rendszeres emberáldozatokat. Hogyan kerül egy gasztroblogger az események középpontjába, és miként reagál az emberiség erre a lehetetlennek tűnő helyzetre?

Yoko Tawada

Milyen az emberek világa a jegesmedvék szerint? Még ha nem is gondoltuk volna, hogy ezt a kérdést egyáltalán feltesszük valaha, a japánul és németül is publikáló szerző rá adott válaszaiból mindannyian rengeteget tanulhatunk.

Linda Knausgard

Skandinávia nemcsak a krimik otthona. A svéd irodalom feltörekvő csillaga ebben a felkavaró regényben a családi traumákat követő csendbe, a családi kötelékeket íjhúrként feszítő gyász lélektanába vezet be minket, miközben mesteri ügyességgel kerüli el a pátoszt és a hatásvadász elemeket.

Zadie Smith

Az angol irodalomba a 2000-es évek elején számtalan tehetséges fiatal robbant be, köztük az azóta már öt regényt jegyző Zadie Smith. A szerző a Magyarországon is nagy sikert aratott Swing Time után most egy esszékötettel jelentkezik, ami a koronavírus kapcsán tesz fel a járványon messze túlmutató kérdéseket.

Szabó T. Anna

A Törésteszt és a Határ című kötetek után megérkezett Szabó T. Anna harmadik novellagyűjteménye, amely ismét a szerzőre jellemző érzékenységgel és éleslátással mutat rá mindennapjaink apró drámáira. Hol hűvösen, hol szenvedélyesen, de mindig múlhatatlan empátiával és a csillagok járásánál is pontosabban.