A hét könyve

Krasznahorkai László

regény Németországban játszódik, mégsem legyinthetünk könnyelműen, hogy „akkor nem rólunk szól”, mert sokkal mélyebb, határokon átnyúló jelenségeket érint. Krasznahorkai László ismét egyedülálló nagyregényt alkotott, ami nemcsak témájában, hanem nyelvében és szerkezetében is idézi Johann Sebastian Bach zenéjét.

Donatella Di Pietrantonio

Miként indulhat útjára egy 13 és egy 10 éves lány testvéri kapcsolata, akik most találkoznak először? Hogyan lehet túlélni, megérteni és feldolgozni gyerekként a felnőttek kegyetlenségét? Donatella Di Pietrantonio különleges, egyedi hangú regénye többek között ezekre a lehetetlen kérdésekre keresi a választ.

Grecsó Krisztián

Önéletrajzi ihletésű, de az író-költő alakján messze túlmutató verseskötetével Grecsó Krisztián visszatér ahhoz a műfajhoz, amelyikkel pályája negyedszázaddal ezelőtt elindult. A Magamról többet a 2021-es Libri irodalmi díjak 10 döntősének egyike, és a hét könyve a Libri Magazinon.

Kiss Tibor Noé

A regény négy elbeszélőjének sorsa egy autóbaleset következtében menthetetlenül kizökken addigi nyomvonalából. Az ő perspektíváikon keresztül az elvesztegetett és a soha fel sem merült életlehetőségek horizontja tárul elénk. Kiss Tibor Noé harmadik regénye a 2021-es Libri irodalmi díjak 10 döntősének egyike, és a hét könyve a Libri Magazinon.

Háy János

A saját életünkben mindannyian cégvezetőként viselkedünk. Néha kíméletlen alkukat kötünk saját magunkkal, néha nagyot szakítunk, néha a saját cipőfűzőnkre lépve bukunk orra. Háy János könyve, a rendszerváltás óta eltelt időszak társadalomkritikája, A cégvezető a 2021-es Libri irodalmi díjak tíz döntősének egyike.

Nádasdy Ádám

Mi különbözteti meg a melegek emberi és párkapcsolatait a heteroszexuálisok viszonyaitól? Nádasdy Ádám novelláskötetéből az derül ki, hogy talán csak a titoktartás szükségszerűsége. A szakállas Neptun a 2021-es Libri irodalmi díjak egyik döntőse, és a hét könyve a Libri Magazinon.

Anna Burns

A könyv, ami méltán érdemelte ki 2018-ban az angolszász irodalmi élet legrangosabb elismerését, a Booker-díjat. A regény mélyrehatóan és éles szemmel vizsgálja az egyén énképe és a közösség róla alkotott véleménye között tátongó szakadékot, és a szabadulás lehetőségeit.

Jón Kalman Stefánsson

A Menny és pokol trilógia, valamint A halaknak nincs lábuk című sikerkönyvek izlandi szerzője ismét egy különleges hangulatú regénnyel jelentkezett, amelynek mozaikszerű képeiből egy magányos lány nővé érésének fájdalmas stációi rajzolódnak ki.