Libri Portré

98 éve született Janikovszky Éva

Nagyszüleinek Szegeden volt papír- és könyvesboltja, amit Móra Ferenc is gyakran látogatott, így gyerekkorában többször is találkozott az Aranykoporsó és a Kincskereső kisködmön szerzőjével. Janikovszky Éva később a Móra Ferenc Könyvkiadó szerkesztője, majd főszerkesztője lett.

Tovább olvasom »

119 éve született József Attila

Egész élete nélkülözéssel telt, labilis és zaklatott lelkiállapotát a sokszor reménytelen és viszonzatlan szerelmi vágyódásai csak súlyosbították. Első kötete 1922-ben jelent meg Szépség koldusa címmel, míg utolsó, Nagyon fáj című kötete 1936-ban látott napvilágot. Életműve páratlan módon fogja össze egzisztenciális tapasztalatait, kozmikus gondolkodásának mélységét.   

Tovább olvasom »

88 éve született Csukás István

Mint általában az írni vágyó fiatalok, ő is a versekkel kezdte meg irodalmi aktivitását. Egyetemi évei alatt, valamint utána is irodalmi segédmunkákból élt. Dolgozott dramaturgként, valamint főszerkesztője volt a Móra Könyvkiadónak is. Kormos István „csábítására” kezdett el a későbbiekben gyerekeknek írni.

Tovább olvasom »

124 éve született Szabó Lőrinc

Első verseit maga vitte el személyesen a Nyugat szerkesztőségébe, ahol megmutatta őket későbbi mesterének, Babitsnak. A költőóriás bizalmába fogadta, barátság alakult ki kettejük között. 1920-tól másfél évig alkalmi műfordításokból élt, többek között részt vett Baudelaire A Romlás virágai című kötetének lefordításában mestere és Tóth Árpád társaságában.

Tovább olvasom »
Theodor Seuss Geisel

120 éve született Theodor Seuss Geisel – Dr. Seuss

Gyermekek milliói ismerik fantasztikus mesehőseit különféle filmes feldolgozásoknak köszönhetően, ám őt magát, illetve gyerekkönyveinek eredeti történetét már jóval kevesebben. Az amerikai gyermekkönyv író és karikaturista Dr. Seuss szerzői álnéven több mint 60 könyvet jelentetett meg.

Tovább olvasom »
107 éve született Anthony Burgess

107 éve született Anthony Burgess

Polihisztor és egyben poliglott volt. Habár regényíróként tartjuk számon, írt verseket és esszéket, zeneműveket komponált, zongorán játszott, nyelvészként tevékenykedett, emellett pedig az összes nagyobb európai ország, valamint egyes ázsiai országok nyelvét beszélte is. Kodály Zoltán és Bartók Béla kedvéért még magyarul is elkezdett tanulni.

Tovább olvasom »
88 éve született Bodor Ádám

88 éve született Bodor Ádám

1936. február 22-én született Kolozsvárott. Erdély vallási és kulturális sokszínűségében nőtt fel. Ez, valamint a közeg kelet-európai letargikussága, kiszolgáltatottsága jelentett meghatározó inspirációt későbbi munkái során.

Tovább olvasom »
Carson McCullers

107 éve született Carson Mccullers

Az amerikai írónő 1917-ben Lula Carson Smith néven született a Georgia állambeli Columbusban. Fiatalon zenei tanulmányokat folytatott, zongorista akart lenni, ám reumás láz következtében fel kellett adnia dédelgetett álmát. Lábadozása idején szokott rá az olvasásra, ekkor jött rá arra is, hogy az írás komoly művészeti hivatást jelenthet.

Tovább olvasom »

80 éve született Alice Walker

Afroamerikai író- és költőnő, polgárjogi aktivista. A georgiai Eatontonban született 1944-ben. Walker gyermekkorában az úgynevezett Jim Crow-törvények még érvényben voltak. A törvény értelmében elfogadottnak minősült a faji szegregáció a déli államok területein.

Tovább olvasom »

142 éve született Virginia Woolf

Adelina Virginia Stephen néven született angol író, az európai modernizmus egyik úttörője, akinek sajátos írói hangja és a részletek iránti fogékonysága olyan nagyszerű könyvekben mutatkozott meg, mint a Mrs. Dalloway (1925) és az Orlando (1928) című regények, valamint szóbeli előadásainak szerkesztett változata, a Saját szoba (1929).

Tovább olvasom »

103 éve született Mészöly Miklós

Kossuth-díjas és Déry Tibor-díjas író, a 20. századi magyar irodalom egyik legeredetibb hangú elbeszélője, akinek olyan műveket köszönhetünk, mint Az atléta halála (1966), a Film (1976) vagy a Saulus (1968).

Tovább olvasom »

142 éve született Alan Alexander Milne

Angol író, akit Micimackó (1926) és Micimackó kunyhója (1928) című gyerekkönyvei tettek világhírűvé. Milne a könyvek főhősét, Róbert Gidát saját fiáról, Christopher Robinról mintázta, Micimackót, Malackát és a többieket pedig a fiú plüssállatairól. A könyvek Magyarországon – Karinthy Frigyes nagyszerű fordításának köszönhetően – különösen népszerűek lettek.

Tovább olvasom »

148 éve született Jack London

Legismertebb művei egymás ellenpontjaiként is olvashatók. Míg A vadon szava (1903) című regényben egy jámbor házikutya fokozatosan felfedezi ősi ösztöneit, és idővel egy farkasfalka tagjává válik, addig a Fehér Agyar (1906) „főhőse” épp fordított utat jár be: a vadonban születik, majd sorsa egyre közelebb sodorja az emberek világához.

Tovább olvasom »

113 éve született Jean Genet

Tolvaj, csavargó, férfi prostituált, fegyenc, idegenlégiós, aktivista és a francia irodalom fenegyereke: Jean Genet minden volt, akinek munkáira és kulturális hatására olyan prominens értelmiségiek és művészek hivatkoztak, mint Jean-Paul Sartre, Jean Cocteau vagy éppen Pablo Picasso.

Tovább olvasom »

128 éve született Tanner Ilona

Ő volt az árnyékban élő tehetség. Babits Mihály feleségeként akár könnyűszerrel egyengethette volna saját irodalmi útját, ám a költőóriás mellett sosem tudott igazán kibontakozni. Tanner Ilona 1895-ben született Budapesten. Fiatalkorában számos művészeti ágban kipróbálta magát, édesanyja megözvegyülése után azonban neki kellett előlépnie a családfenntartónak. A külügyminisztériumban vállalt tisztviselői állást, ahol több alkalommal is szexuális zaklatások érték.

Tovább olvasom »