Libri Portré

85 éve született Takács Zsuzsa

Ritkán adatik meg egy alkotó életében, hogy írói hangját az általa nagyra tartott, irodalmi példaképe méltassa. Takács Zsuzsa pályakezdő költészetéről Pilinszky János mondott elismerő szavakat: „Takács Zsuzsa kétségtelenül egyik legfrissebb és legígéretesebb megtestesítője annak az ’új hullámnak’, mely leváltja nemzedékemet…”

Tovább olvasom »

84 éve született Margaret Atwood

Kanadában született író, költő, irodalomkritikus és feminista aktivista. Gyermekkorának nagy részét az észak-québec-i erdőkben töltötte, ugyanis entomológus (rovartannal foglalkozó) édesapját mindig elkísérte, mikor az tanulmányi utakon járt. Atwood gyermekkorában rengeteget olvasott, a Grimm testvérek mesevilága legalább olyan nagy hatást gyakorolt rá, mint a kanadai állatok élővilágáról szóló ismeretterjesztő művek.

Tovább olvasom »

101 éve született Tadeusz Borowski

„Mindenekelőtt a kórházbarakkok mögött húzódó réten egy futballpályát építettünk.”  Így kezdi az ukrajnai Zsitomirban született lengyel származású szerző, egyik kegyetlenül őszinte elbeszélését az Auschwitzban eltöltött mindennapokról. Nélküle nagy valószínűséggel nem tudnánk, hogy a rabok ”szabadidejükben” futballozhattak, sőt bizonyos időközönként igénybe vehették a koncentrációs táborban működő bordélyházat is.

Tovább olvasom »

94 éve született Kertész Imre

Budapesten született, az egyetlen irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett írónk. Tizennégy éves korában Auschwitzba deportálták, majd a zeitzi munkatáborba került, végül Buchenwaldban érte a felszabadítás 1945-ben.  A gimnáziumban a ”B”, azaz a zsidó tanulók számára fenntartott osztályba sorolták. Iskolai keretek között, levente-foglalkozások alkalmával a többi osztálytársával együtt a munkaszolgálatra készítették föl.

Tovább olvasom »

264 éve született Kazinczy Ferenc

Költő, irodalmár és nyelvújító, a magyar klasszicizmus kiemelkedő alakja, aki irodalmi és irodalomszervező tevékenységével az egész ország kulturális életére nagy hatást gyakorolt.

Tovább olvasom »

169 éve született Oscar Wilde

Ír drámaíró, költő, esszéista és újságíró, aki legalább olyan híres volt elbűvölő személyiségéről és frappáns megjegyzéseiről, mint irodalmi műveiről. Leghíresebb műve a Dorian Gray arcképe (1890-91) című regény.

Tovább olvasom »

101 éve született Polcz Alaine

Kolozsváron született magyar pszichológus, tanatológus, író. A Magyar Hospice Mozgalom megalapítója és a Magyar Hospice Alapítvány elnöke. Az alapítvány célja, hogy a halálos betegségben szenvedők és családtagjaik emberséges ellátásban és megfelelő lelki támogatásban részesülhessenek.

Tovább olvasom »

106 éve született Szabó Magda

József Attila-, Kossuth- és Prima Primissima díjas író, költő, műfordító és tanár. Esterházy Péter szavaival: „irodalmunk utolsó nagyasszonya.” Legismertebb regényei a Régimódi történet (1977) és Az ajtó (1987). Könyveit 42 nyelvre fordították le, minden idők egyik legsikeresebb magyar szerzőjeként tartják számon.

Tovább olvasom »

107 éve született Roald Dahl

Norvég származású, Walesben született író, a Charlie és a csokigyár (1964), a Fantasztikus Róka úr (1970), A barátságos óriás (1982) és a Matilda (1984) szerzője.

Tovább olvasom »

221 éve született Alexandre Dumas

Francia regény-, novella- és esszéíró, többek között A három testőr (1844) és a Monte Cristo grófja (1844-46) című romantikus történelmi regények szerzője. Jules Verne után a második legtöbbet olvasott francia szerző. Műveit közel 100 nyelvre fordították le, és több mint 200 film készült belőlük.

Tovább olvasom »

152 éve született Marcel Proust

Francia regényíró, fő műve a 20. századi világirodalom egyik legnagyobb hatású alkotása, Az eltűnt idő nyomában (1913-27) című hétkötetes regénysorozat, amely több mint 3000 oldalt számlál és 2000 szereplőt vonultat fel.

Tovább olvasom »

402 éve született Jean de la Fontaine

Francia író, költő, meseíró. Flaubert úgy nyilatkozott róla, hogy Victor Hugo előtt ő volt a francia nyelv legnagyobb mestere. Leginkább állatmeséiről híres, amik eredetileg nem saját történetei, hanem Aiszóposz, Phaedrus és a szanszkrit Pancsatantra nyomán fennmaradt szövegek voltak. Ezeket fordította le zseniális nyelvi leleménnyel franciára, és vezette be őket az európai köztudatba.

Tovább olvasom »

136 éve született Karinthy Frigyes

Író, költő, műfordító, drámaíró, a Nyugat újságírója. Kamaszkorától fogva jelentek meg írásai, de országos ismertségre Így írtok ti (1912) című irodalmi paródiagyűjteményével tett szert. Neki köszönhetően váltak kultikussá hazánkban Micimackó történetei. Mivel angolul nem igazán tudott, nővére, Emília (becenevén Mici) nyersfordítását használta a munkához. Előtte tisztelgett a mackó magyar elnevezésével is.

Tovább olvasom »