Libri Portré

195 éve született Henrik Ibsen

Norvég drámaíró, akit Szophoklész, Shakespeare, Goethe és Schiller mellett a műfaj egyik legnagyobb hatású alakjaként tartanak számon. Színműveit a klasszikus, görög hagyományú szerkesztés és a metsző társadalomkritika jellemzi.

Tovább olvasom »

71 éve született Douglas Adams

Angol író, az ötrészes – tehát bevallottan hibásan elnevezett – Galaxis útikalauz stopposoknak-trilógia szerzője. Írói karrierjének kezdete előtt dolgozott többek között egy csirkefarmon és egy gazdag katari család testőreként is.

Tovább olvasom »

217 éve született Elizabeth Barrett Browning

Angol költő, a viktoriánus irodalom egyik legnépszerűbb alakja. Bár iskolába nem járt, tehetős családja könyvtárának köszönhetően már egészen fiatalon nagy műveltségre tett szert. 12 éves korában írta meg első jelentősebb művét, A marathoni csata (1809) című epikus költeményt, amit apja adatott ki a saját költségén, 50 példányban.

Tovább olvasom »

110 éve született Irwin Shaw

Amerikai dráma-, novella-, regény- és forgatókönyvíró. Irwin Gilbert Shamforoff néven, orosz bevándorlók gyermekeként született New Yorkban. Leghíresebb könyve az Oroszlánkölykök (1949), amelyből 1958-ban nagy sikerű filmet forgattak, a főszerepben Marlon Brandóval.

Tovább olvasom »

235 éve született Arthur Schopenhauer

Az akkor Poroszországhoz, ma Lengyelországhoz tartozó Gdanskban született német filozófus, a modern eszmetörténet egyik legnagyobb hatású gondolkodója. Legismertebb műve A világ mint akarat és képzet (1819). Gondolkodására Immanuel Kant és a buddhizmus tézisei voltak a legnagyobb hatással, a buddhizmus egyik alaptételéhez hasonlóan Schopenhauer is a vágyakat tartotta minden szenvedés forrásának.

Tovább olvasom »

120 éve született Georges Simenon

Belga regény- és novellaíró, a szórakoztató világirodalom egyik legtermékenyebb szerzője, aki 220 regényt írt saját nevén, további 200-at pedig különböző álneveken. Csak 1928-ban 44 regényt jelentetett meg. Leghíresebb karaktere a francia detektív, Jules Maigret, aki a szerző 75 regényében és 28 novellájában szerepel.

Tovább olvasom »

235 éve született George Gordon Byron

Költő, utazó és kalandor, az angol romantika egyik meghatározó alakja. Formabontó versei, valamint a nők és férfiak százaival folytatott futó kapcsolatai már életében, egészen fiatalon legendássá tették. Legismertebb művei a Childe Harold zarándokútja (1812) és a Don Juan (1819-24) című verses regények.

Tovább olvasom »

145 éve született Molnár Ferenc

Neumann Ferenc néven született dráma-, regény- és újságíró. A Pál utcai fiúk (1907) című regénye és Liliom (1909) című drámája már életében világhírűvé tette, irodalmi megítélése azonban ellentmondásos volt. Színművei többségét kortársai közül sokan tehetsége eltékozlásának, a polgári ízlés egyszerű kiszolgálásának látták.

Tovább olvasom »

104 éve született Mándy Iván

Kossuth-díjas regény-, újság- és forgatókönyvíró, novellista, az 1945 utáni magyar prózairodalom egyik legfontosabb szerzője. Híres ifjúsági regényeiről is, a legismertebbek ezek közül a Csutak-sorozat könyvei (1956-68).

Tovább olvasom »

383 éve született Jean Racine

Drámaíró, a francia klasszicizmus egyik legjelentősebb képviselője, az első francia szerző, aki nem kényszerült rá, hogy az írás mellett más foglalkozást is űzzön. A Nagy Sándor (1665), az Andromaché (1667) és a Phaedra (1677) című drámák szerzője.

Tovább olvasom »

225 éve született Heinrich Heine

Harry Heine néven, Düsseldorfban született költő, publicista, tudósító és útirajzíró, a német irodalom „nagy hármasának” egyik tagja Goethe és Schiller mellett. 30 éves korában jelent meg első kötete Dalok könyve (1827) címmel, ami azonnal óriási siker lett, hiszen romantikus lírai hangja tökéletesen illeszkedett a kor szelleméhez.

Tovább olvasom »