A sorvezető
107 éve született Anthony Burgess

107 éve született Anthony Burgess

Polihisztor és egyben poliglott volt. Habár regényíróként tartjuk számon, írt verseket és esszéket, zeneműveket komponált, zongorán játszott, nyelvészként tevékenykedett, emellett pedig az összes nagyobb európai ország, valamint egyes ázsiai országok nyelvét beszélte is. Kodály Zoltán és Bartók Béla kedvéért még magyarul is elkezdett tanulni.

Tovább »
88 éve született Bodor Ádám

88 éve született Bodor Ádám

1936. február 22-én született Kolozsvárott. Erdély vallási és kulturális sokszínűségében nőtt fel. Ez, valamint a közeg kelet-európai letargikussága, kiszolgáltatottsága jelentett meghatározó inspirációt későbbi munkái során.

Tovább »
Carson McCullers

107 éve született Carson Mccullers

Az amerikai írónő 1917-ben Lula Carson Smith néven született a Georgia állambeli Columbusban. Fiatalon zenei tanulmányokat folytatott, zongorista akart lenni, ám reumás láz következtében fel kellett adnia dédelgetett álmát. Lábadozása idején szokott rá az olvasásra, ekkor jött rá arra is, hogy az írás komoly művészeti hivatást jelenthet.

Tovább »

80 éve született Alice Walker

Afroamerikai író- és költőnő, polgárjogi aktivista. A georgiai Eatontonban született 1944-ben. Walker gyermekkorában az úgynevezett Jim Crow-törvények még érvényben voltak. A törvény értelmében elfogadottnak minősült a faji szegregáció a déli államok területein.

Tovább »

142 éve született Virginia Woolf

Adelina Virginia Stephen néven született angol író, az európai modernizmus egyik úttörője, akinek sajátos írói hangja és a részletek iránti fogékonysága olyan nagyszerű könyvekben mutatkozott meg, mint a Mrs. Dalloway (1925) és az Orlando (1928) című regények, valamint szóbeli előadásainak szerkesztett változata, a Saját szoba (1929).

Tovább »

103 éve született Mészöly Miklós

Kossuth-díjas és Déry Tibor-díjas író, a 20. századi magyar irodalom egyik legeredetibb hangú elbeszélője, akinek olyan műveket köszönhetünk, mint Az atléta halála (1966), a Film (1976) vagy a Saulus (1968).

Tovább »

142 éve született Alan Alexander Milne

Angol író, akit Micimackó (1926) és Micimackó kunyhója (1928) című gyerekkönyvei tettek világhírűvé. Milne a könyvek főhősét, Róbert Gidát saját fiáról, Christopher Robinról mintázta, Micimackót, Malackát és a többieket pedig a fiú plüssállatairól. A könyvek Magyarországon – Karinthy Frigyes nagyszerű fordításának köszönhetően – különösen népszerűek lettek.

Tovább »

148 éve született Jack London

Legismertebb művei egymás ellenpontjaiként is olvashatók. Míg A vadon szava (1903) című regényben egy jámbor házikutya fokozatosan felfedezi ősi ösztöneit, és idővel egy farkasfalka tagjává válik, addig a Fehér Agyar (1906) „főhőse” épp fordított utat jár be: a vadonban születik, majd sorsa egyre közelebb sodorja az emberek világához.

Tovább »

113 éve született Jean Genet

Tolvaj, csavargó, férfi prostituált, fegyenc, idegenlégiós, aktivista és a francia irodalom fenegyereke: Jean Genet minden volt, akinek munkáira és kulturális hatására olyan prominens értelmiségiek és művészek hivatkoztak, mint Jean-Paul Sartre, Jean Cocteau vagy éppen Pablo Picasso.

Tovább »
  • Libri Trend

    Podcast

  • lm.png
    A sorvezető

    Ne maradjon le az irodalmi világ legfrissebb híreiről, iratkozzon fel a Libri Magazin hírlevelére, hogy első kézből értesüljön a hazai és nemzetközi kulturális izgalmakról!
    A „Beküldés” gomb megnyomásával elfogadom az a Libri Könyvkereskedelmi Kft.adatkezelési tájékoztatóját.