A Libri irodalmi díj idei nyertesei a hagyományoktól eltérő díjjal térhetnek haza – az L-betűt formázó díj szokatlan anyagból, betonból készült a Locart Concept szentendrei stúdiójában.

Szilárd és stabil, mint az irodalom által képviselt érték, és maradandó, mint egy jó könyv. Talán így lehetne jellemezni azt a különleges, dekorbetonként, de műkőként is ismert alapanyagot, amelyből az idei díj megszületett. Első ránézésre nehezen tudnánk megmondani, miből készülhetett, hiszen a felülete, a fogása, a súlya, az egész megjelenése semmiben sem emlékeztet azokra a tulajdonságokra, amelyek a fejünkben a hagyományos betonhoz kapcsolódnak.

– Nem annyira beton ez, mint inkább speciális műkő, amely az újragondolt anyagfelhasználást és a végtelen megjelenési formát szimbolizálja – mondja Mészáros József, a Locart Concept gyártásért és termékfejlesztésért felelős társalapítója. – Környezetbarátabb, mint a hasonló építőanyagok, mert szobahőmérsékleten köt, nincs szükség hozzá hőenergiára, és az alapanyagok többsége 50-100 kilométeren belül hozzáférhető, ezért a szállítás sem terheli a környezetet.

Nekem ennek az alapanyagnak az adja a szépségét, hogy nagyon sokféleképpen formázható, színezhető, a kivitele teljesen egyedi, bármilyen egyénileg megálmodott formát el lehet készíteni belőle. Szép, nemes anyag, ha alázattal és méltóképpen kezelik.

Az idei díjat Kincses Bálint, a másik társalapító és családtag készítette. Az általa gyártott sablonba fekete betont öntött, amikor ez elkészült, a felirat alatti felületen a lukakat eltüntette, majd speciális arany lazúrfestékkel több rétegben bevonta, vigyázva hogy a lukak feketék maradjanak, ez teljesen egyedivé varázsolta, végül jött a lazúrhoz tapadó szitanyomott felirat.

Az egész gyártási folyamat kézzel történik, ezért sok munka van vele. Kis méretben nincs súlya, és az ilyen kisebb tárgyaknál, hangsúlyozza Mészáros József, nagyon jól kijön a műkőnek az összes előnye, hogy jól formázható, barátságos és finom alapanyag. Szentendrén a kutató-fejlesztő manufaktúrában az anyag mindenféle felhasználását vizsgálják és készítik az építőipartól a használati tárgyakig , a díj is ebbe a sorba illeszkedik bele.