„Ahogyan én küszködtem, mások is küszködni fognak, és az emberek még sok ideig ugyanazt a holdat és napot fogják ismerni, és ugyanazokat a csillagokat nézik, és hozzánk hasonlóan az elhunytak szemét fogják bennük látni.” – állítja Simone Schwarz-Bart, francia író. Mert mindannyian megszületünk, felnövünk, majd távozunk az élők sorából. Közben pedig az e világon töltött csekély időnk alatt szeretünk, félünk, bűnbe esünk, megbocsátunk, küzdünk és menekülünk. Így vagyunk mi emberek, és bármennyi idő is teljen el, bizonyos szempontból sosem változunk.

Manapság talán sokan bátortalanul vesznek kézbe egy mitológia témájú könyvet, és nem csupán a nehezen memorizálható antik nevek áradata miatt, hanem a begyűrűző kételynek köszönhetően, azon tűnődve, ugyan mi újat lehet írni még a témáról? Részben pedig igazuk van. Semmit. Hiszen ki ne ismerné a véres trójai háború történetét? Melyikünk ne hallott volna a legyőzhetetlen Akhilleuszról vagy a találékony Odüsszeuszról?

Akik így gondolják, ugyanakkor fatális tévedésben is élnek. Mert bár ismerhetjük az eseményeket, a valódi érzelmek, a rejtett motivációk, a belső félelmek az eredeti történetekből mindannyiszor hiányoznak. Ezért összeállítottunk egy rövid, őszi olvasmánylistát, amely segít más szemszögből megtapasztalni a görög mondavilág legismertebb történeteit és szereplőinek életét. Olvasás közben pedig arra is rádöbbenünk, hogy a finom empátiával, ugyanakkor precíz történelmi hitelességgel elmesélt sorsok nem sokban különböznek egy ma élő emberétől. Mert ha belenézünk a felejthetetlen hősök vagy a trójai asszonyok által tartott tükörbe, megláthatjuk, hogy az ő fájdalmuk a mi fájdalmunk, az ő útkeresésük a mi útkeresésünk, az ő fejlődésük a mi fejlődésünk. Így olvasva pedig a mítoszok ezúttal talán végérvényesen a bőrünk alá kúsznak.

Madeline Miller: Akhilleusz dala

„Gyönyörű történet istenekről és istennőkről, királyokról és királynőkről, halhatatlanságról és az emberi szívről.” – olvasható a könyv fülszövegében. A regény pedig pontosan azt adja, amit ígér, sőt annál is többet. Miller az Iliász cselekményét pontosan követve meséli el a legendás Akhilleusz történetét, barátja, a gátlásos, visszahúzódó Patroklosz szemszögéből. Az Akhilleusz dala két férfi barátsága, ami szép lassan szívbe markoló szerelmi történetté növi ki magát, miközben beindul a trójai háború. A könyv lecke az őszinteség fontosságáról, az emberi jellem működéséről, valamint a vágyak és kötelesség közötti dilemmáról. Mesterien felépített karakterek egy megható fejlődéstörténetben. Egy könyv a szeretetről, kitartásról és önfeláldozásról. Ez az Akhilleusz dala.

A képen Madeline Miller Akhilleusz dala című könyve.
Forrás: pink.d.reads, Instagram

Madeline Miller: Kirké

Útkeresés. Magány. Női lét. Csak hogy néhányat említsünk azon fontos témák közül, melyeket Madeline Miller második könyve feszeget. A regény egy erőteljes képi világgal játszó, csodálatosan megírt történet az Odüsszeiából ismert varázslónő, Kirké életéről. De hogyan lesz idővel egy elhanyagolt, gyenge kislányból egy erős, független és bátor nő, akitől még az istenek is tartanak? Mit taníthat nekünk a magány és az elszigeteltség? Valóban irigylésre méltó a halhatatlanság, ha közben a kapcsolataink elértéktelenednek, a tetteinknek nincs következménye, vagy nem tanuljuk meg, milyen elveszíteni a számunkra fontos személyeket? Egy igazi, bátor női sorsregény, ami megmutatja a rendíthetetlen női erő jelentőségét egy férfiak uralta világban.

A képen Madeline Miller Kirké című könyve.

Natalie Haynes: Ezer hajó

Milyen nőként átélni egy háborút? Milyen érzés félni a kiszolgáltatottságtól? Vagy átélni, hogy apáink, férjeink, fiaink, testvéreink egy véres és kegyetlen háború áldozataivá válnak? Az Ezer hajó a trójai háború elhallgattatott női szereplőinek lelkébe és vívódásaiba enged betekintést. Fájdalom, magány és küzdelem – a könyv megható történetek sokasága különböző korú, státuszú és hátterű nők sorsain keresztül elmesélve, miközben belelátunk a trójai háború kegyetlen miliőjébe is. A szerző magával ragadó írásmódja hol közelebb enged szereplőihez, hol messzebbre taszít, ám érzelmekkel átszőtt, vegyes kavalkádjuk megmutatja: ez nem csupán néhány nő története, hanem mindannyiunké.