Látlak című könyvével Vonnák Diána nyerte el a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat. A díjra minden eddiginél több pályázat érkezett, a győztes pénzdíjat és egy próbafordítást kap, emellett pedig egy 10 millió forint értékű kampány is támogatja a kiválasztott könyv népszerűsítését. Vonnák Diána könyve mellett Bognár Péter Hajózni kell, élni nem kell és Borda Réka Égig érő csalán című regénye került az elismerés élmezőnyébe.

Idén nyolcadik alkalommal adták át a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron a legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat. A Bookline támogatásával 2015-ben indított kezdeményezés célja megmutatni, kik a legerősebb pályakezdő prózaírók, ezzel is népszerűsítve a kortárs irodalmat. Az elmúlt években Totth Benedek, Milbacher Róbert, Szöllősi Mátyás, Mécs Anna, Fehér Boldizsár, Harag Anita és Halász Rita kapta meg az elismerést. 2022-ben a Magvető, a Scolar, a 21. Század Kiadó, a Pesti Kalligram, a Noran Libro és a Jelenkor kiadó könyvei jutottak be a legjobbak közé.

Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár igazgatója elmondta, hogy a díjjal egyrészt támogatni szeretnék a pályakezdő írókat, másrészt céljuk, hogy ezek a művek a díj segítségével láthatóbbá váljanak az olvasók számára.

2022-es Margó-díjra minden eddiginél több, összesen 56 pályázat érkezett, amiből a következő tíz könyvet (itt olvashat róluk bővebben) választotta ki a Könyves Magazin szerkesztőiből álló szakmai előzsűri:

  • Bognár Péter: Hajózni kell, élni nem kell
  • Borda Réka: Égig érő csalán
  • Haász János: Apám óriás lesz
  • Havas Juli: Nincs hold, ha nem nézed
  • Konrád József: A behajtó
  • Lichter Péter: Kubrick-akció
  • Nagy Hajnal Csilla: Hét
  • Németh Róbert: Nem vagyok itt
  • Szemethy Orsi: A sikoltó
  • Vonnák Diána: Látlak

“Látlak. Mondja a cím, és világosan kijelöli, hogy a Vonnák-próza mindig egy én-te viszonyt feltételez, és alapvető eleme a látás, a megfigyelés. Te engemet, én tégedet. De ez nem egy heurisztikus felkiáltás, nem bújócska, és a szövegek sem lepleznek le semmit. Figyelnek. Látnak. Látok. A tengert, a hegyeket, mosolygó gyerekeket, forradalmár ukrán lányt, egy idős nénit, aki folyton beleeszik az ételembe, vagy éppenséggel az ajtón át nézik, ahogy az erkélyen állok, vagy fordítva, én próbálom éppen egy szamár tekintetét elkapni. És egyre több a kérdés. Mit jelent egyáltalán látni valakit? Honnan nézünk? És mit jelent ebben a távolság? Miért gondoljuk, ha látunk valakit vagy valamit, akkor az már megértéssel is jár? Épp a Közel menni című novella világít rá arra a paradoxonra, hiába vagy közel egy eseményhez, például egy forradalom közepén, akkor is kívülálló, idegen maradsz. A megértés nem a távolságról szól.” – mondta laudációjában Gaborják Ádám, a zsűri tagja.

Vonnák Diána novelláskötete idén a Libri irodalmi díj 10 döntőse közé is bekerült. A Margó-díj nyertese a díjjal 500 ezer forintot, kereskedelmi és médiatámogatást, valamint próbafordítást is kap.

A Margó-díj kiemelt támogatója, a Bookline idén is 10 millió forinttal járul hozzá a díjazott könyv népszerűsítéséhez, a konyvesmagazin.hu pedig egy tárcasorozat lehetőségét ajánlotta fel a szerzőnek.

A nyertes a következő évben egy önálló esten is bemutatkozhat a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében: a tavalyi győztes Halász Rita önálló estjét október 12-én rendezték meg a Müpában Beck Zoltán és Pálos Hanna közreműködésével.

Kiemelt kép: Wertán Botond

Még több a témában: