Vajda Georgina vagyok, a Libri Árkád Könyvesbolt dolgozója, ezúttal én hoztam el nektek könyvespolcom történetét.

Immár egy éve lakom Budapesten, csakhogy sajnos nem könyvespolcostól érkeztem. Sosem felejtem el azt a kisvárosi lányt, aki otthon hagyta nagy becsben tartott könyveit és várta, hogy az új helyen, új környezetben csakúgy magától ott teremjen egy polc az újdonsült olvasmányainak. Nemrég sikerült is beszereznem egy nagyon letisztult kis könyvespolcot, amit azóta is alakítgatok, törölgetek és csodálok.

A mestermű felső polcán található az ifjúsági irodalom szekció, megbolondítva egy Arany János arcával díszített bögrével. A második polcon a szépirodalmi könyveim vannak, kiemelt helyen a karácsonyi díszkiadású Ady-kötettel és Szabó Magda Daloljanak itt angyalok novelláskötetével. Előfordul még sok téma és stílus: holokauszt irodalom (Auschwitz, végállomás; Az auschwitzi tetováló), Elena Ferrante Nápolyi-regények regényciklusának második és harmadik kötete, mivel az elsőt haza kellett vinnem szülői elolvasásra. Mennyire jó, ha az embernek volt kitől örökölnie az olvasás szeretetét!

Na, de haladjunk tovább a könyvespolci hierarchiában! A harmadik polc is szépirodalmi könyveket tartalmaz, méghozzá KULT kiadásban. A gyönyörű könyvek mellett elfér egy díszes doboz is, ami egy kedves ismerősöm ajándéka. Az utolsó előtti polcon vannak a sci-fi és a fantasy könyvek, köztük Stephen King Csipkerózsikák című műve és a Kedvencek temetője angol verziója. A legalsó polcot pedig egyébnek hívom, ide pakoltam ugyanis a nyelvkönyveket, a szakkönyveket, de helyett kapott mellettük egy felnőtt színező is.

A könyvespolcom nagy ékessége Nyáry Krisztián Írjál és szeressél! című könyve, amit az író dedikált ezen szavakkal: „….egy volt PTE-s diáknak!” Mindig is kedves marad számomra ez a könyv és az üzenet is, hiszen amellett, hogy az egyetemi éveimet juttatja eszembe, 125 szerelmes levelet és történetet tartalmaz a magyar irodalom legnagyobb alakjainak tollából. Már alig várom, hogy elolvassam!

A kedvenc könyvem viszont sajnos nincs a polcomon, mert bár furcsának tűnhet, de még vadászom a tökéletes verzióra. Ez pedig A nagy Gatsby. Egyetemista korom óta a kedvenc regényem, amivel egyszerűen nem tudok betelni. Számomra ez a történet tükrözi a bennünk élő álmokat és vágyakat, amik vezetnek minket az életben. A történet ugyanis az 1920-as évek Amerikájába kalauzol minket, amikor az embereket még lázba hozta a jazz, a fényűző partik és a megunhatatlan ritmusok világa, miközben próbáltak felgyógyulni az első világháború okozta sebekből, ezért a végeérhetetlen, hedonista élvhajhászat kavalkádjába menekültek. Az egész történet hangulata, az ábrándos világkép és egy elfelejtett nemzedék mindennapjai teljesen elvarázsoltak már a kezdetektől. Aki szereti az ilyen könyveket, annak biztosan nem okoz csalódást Fitzgerald klasszikusa.

Hát ez volt az én személyes könyves birodalmam, ami remélem, még jó pár történettel gazdagodni fog a jövőben.