Károlyi Csaba és Beck Zoltán laudációi a 2021-es Libri irodalmi díjak nyertes könyveihez.

Károlyi Csaba laudációja Bereményi Géza: Magyar Copperfield regényéről

Kedves olvasók!

Üdvözlök mindenkit a zsűri nevében.
Alaposan elolvastuk a tíz könyvet, és mindegyikben találtunk sok értéket, érdekességet, jó és szerethető dolgokat. De tudnánk még mondani további értékes könyveket is, melyek nem kerültek most a tíz közé.
A zsűrinek ki kellett választania egy művet. Sosem írót díjazunk és nem életművet, hanem azt a kötetet, amelyet a szerző éppen most írt. Az idén az öttagú zsűri egyöntetűen, teljes egyetértésben, ellenvélemény nélkül szavazta meg a díjat annak a könyvnek, amelyet a legerősebbnek gondol.

Megjelent tavaly egy tüneményes mű, amelyet nehezen tud nem szeretni, aki elolvassa, és szakmailag is vitán felül kiváló.

S bár azt valljuk, nem az írói életművekre figyelünk, az a könyv, amelyet most díjaztunk, mégis összefog, megkoronáz egy életművet.
Szerzője elbeszélésekkel kezdte, aztán írt drámát, filmforgatókönyvet, dalszöveget, filmet rendezett, színházi ember is lett, végül visszatért az irodalomhoz. Megírta önéletrajzát, illetve annak első kötetét, eljutott már az érettségiig.

Igazán érett „életregénnyel” ajándékozott meg minket. Nem bonyolítja túl, higgadt, semleges és világos a fogalmazásmód, nem nosztalgikus, nem érzelmes, nem tragikus, hanem plebejus a nyelv. A regény nagyon jól olvasható, hihetetlenül gazdag, letehetetlen.
Nevelődési történet is, családtörténet, városregény, sőt, kezdődik benne egy művészregény. Ott van a háttérben a Kádár-kor hangulata, ott vannak Budapest utcái, terei, házai, udvarai, a Teleki téri piac, Pápa városa a gimnáziummal, és „ó, a régi, ó, a Balaton”, az is ott van.

A főhősnek nem volt könnyű gyerekkora, miként szegény Copperfield Dávidnak sem, valahol mégis szép volt, ami volt. Az emlékező zárójelbe teszi az augustinusi vallomáskényszert, nem a saját életét akarja megfejteni, hanem sokkal inkább a kort, amelyben élt.
Aki visszaemlékezik, hajdan a Vetró névre hallgatott, majd Rozner lett, hogy aztán Bereményi Géza néven ismerjük és szeressük meg.

A Libri irodalmi díjat 2021-ben Bereményi Géza Magyar Copperfield című regénye kapta.

Beck Zoltán laudációja Grecsó Krisztián: Magamról többet verseskötetéről

Kedves Olvasó,

„A mindeneim mára üres árkok,
kopár földsávok a kincstári mezőn.
kifosztott oltár a harmadik napon
tucatnyi mérgezett varjú a tetőn.”

ezt a négy sort jegyeztem meg legelőször ebből a könyvből. Ami egyébként nem teljesen igaz: még pontosabban, tulajdonképpen hazugság. Ugyanis ennek a könyvnek egy csomó sorát tudom – még azelőtt tanultam meg, mielőtt könyvbe kerültek volna. Az Élet és Irodalom hasábjain talán több, mint két éve például azt találtam, hogy

„Ez másik ruhatár, magának nem lehet.”

Nem mondom, át kellett írni ezt a jó verset, de pusztán azért, hogy ne legyen rossz dalszöveg, és ez, remélem, megbocsájtható – így aztán jó dalszöveg lett belőle, igaz, azt meg semmiképpen nem akarnám egy könyvben olvasni.

Vagy például azt is megtanultam, hogy

„ha nem, hát nem is kell nekem élet”.

Pedig csak a basszussal van dolgom, meg háá-t kell énekelnem a szöveges sorok közé a refrénben.
Szóval hiába az íratlan szabály, hogy fenntartsak valamiféle feszültséget, és hogy a boríték felbontásáig egyezményes titok maradjon az, ki is a közönség szavazatai alapján az idei Libri Irodalmi Díj nyertese, nyilván kiderült. De még nem
akarom kimondani a szerzőt és a könyvcímet.

A közönségdíj természetéről akarok mondani valamit: mert az értelmezésemben ez nem azt jelenti, hogy az író díjat kap, azt ugyanis ő már, hogy úgy mondjam, megszerezte: éppen azt a közönséget, amely őt olvassa, élteti, és ebben az esetben: díjat szavaz meg neki.

Azzal tehát, hogy ezt a díjat az író elfogadja, inkább vállal felelősséget. Felelősséget vállal az olvasóért, nem csupán saját olvasóközönségéért, hanem az olvasóért általában. Kötelezvényt ír alá arra vonatkozóan, hogy nem akarja kiszolgálni az olvasót, hiszen éppen azért lettek olvasói, mert nem kiszolgálni akarta őket.  Hozzá tehát, az olvasóhoz éppen ezzel a világos akarattal maradhat hűséges.

Tisztelt Olvasó,
a Libri irodalmi közönségdíj nyertese 2021-ben: Grecsó Krisztián, Magamról többet című könyve.