A sorvezető

Paál János

szövegíró

Mi alapján választasz könyvet?

Általában tornyosulnak az asztalomon és a kívánságlistámon azok a könyvek, amikkel tudom, hogy még tartozom magamnak. Ezek a legtöbbször kedvenc szerzőim olyan könyvei, amiket még nem olvastam, illetve a barátaim által ajánlott darabok.

Volt olyan könyv, amit többször elolvastál?

Minden nyáron elolvasom a Harry Potter-sorozat mind a hét kötetét. Ez afféle éves rituálé nálam.

Mi volt az a könyv, ami eddig a legnagyobb hatással volt rád?

George Orwell: 1984

A Gormenghast-trilógia

Gormenghast vára különös hely. Az ódon tornyok vakon ágaskodnak a körülöttük elterülő vidék fölé, falain belül pedig végeláthatatlan folyosók, fáklyafényben úszó termek és különös karakterek egész serege várja a bátor olvasót.
A brit Mervyn Peake háromrészes regényfolyama szinte értelmezhetetlen a 20. századi angolszász irodalom általában minimalizmusra törekvő fősodrának kontextusában. Burjánzó nyelvhasználata, a tájleírások megdöbbentő részletessége és a cselekmény lassú hömpölygése ellentmond mindennek, amit Nagy-Britannia és az Egyesült Államok elmúlt száz évének irodalmáról gondolni szokás. A trilógia olyan, mint egy fekete lyuk: nem látható, vonzereje mégis óriási, és akit egyszer átlépi a határait, annak többé esélye sincs a menekülésre.
A szövegből kirajzolódó gyönyörű képek meditatív jelleget kölcsönöznek a regényeknek, és elérik, hogy saját képzelőerőnk tornáztatása nélkül is úgy érezzük, mintha mi is ott lebegnénk szellemként Gormenghast rideg falai között. A főszöveget itt-ott versbetétek, valamint a szerző saját illusztrációi rendezik nagyszerű ritmusba. Külön elismerést érdemel a trilógia nagyszerű fordítása is, ami az ilyen képszerű szövegek esetében kivételesen fontos és nehéz feladat.

További könyvajánlók

Bíborszín

Nagyon sok jó ajánlást olvastam a könyvről, többek között ezért is voltam kíváncsi rá. Celie története

M. J. Arlidge: Szeret, nem szeret

Nagyon szeretem ezt a sorozatot, nem véletlenül töretlen a sikere. Minden kötete magával ragad, új ajtókat

A fiú, akit Karácsonynak hívnak

„A képtelenség nem más, mint az elképzelhető, amit egyelőre még elképzelhetetlennek találsz.” Ezt tanítja nekünk ez

Az elnök macskája

Mindenkinek szívből ajánlom, aki szereti a rövid anekdotákat, a kisebb terjedelmű fejezeteket, amelyekből egy nagyszerű, kompakt

Szakértőink ajánlói

Főzni felelősséggel – Stahl Judit ajánlója

„Magára vessen, aki nem talál ínyére illőt a pazar kollekcióból. Reteklevél-pesztós tészta maradék reteklevélből a drága bazsalikom helyett? Nekem jöhet. Lencse „bolognai” maradék főtt lencséből hús helyett? Szintén tökéletes.”

Munkatársaink ajánlói

Négy betű

AIDS. Négy betű, egy szó, amelyet meghallva az ember elborzad és automatikusan előtör

lm.png
A sorvezető

Ne maradjon le az irodalmi világ legfrissebb híreiről, iratkozzon fel a Libri Magazin hírlevelére, hogy első kézből értesüljön a hazai és nemzetközi kulturális izgalmakról!




A „Beküldés” gomb megnyomásával elfogadom az a Libri Könyvkereskedelmi Kft.adatkezelési tájékoztatóját.