Idén 13. alkalommal adták át a Nemzetközi Booker-díjat. Az 50.000 fontos pénz díjjal járó elismerést idén Geetanjali Shree kapta a Tomb of Sand című alkotásáért. Az írónő 1957-ben született az indiai Mainipuriban. A Tomb of Sand az első regénye, amit angol nyelvre is lefordítottak, korábbi írásai németül, franciául, szerbül és koreaiul is megjelentek. 

A Tomb of Sand (szabadfordításban Homoksír) főhőse egy 80 éves nő, aki férje halála után mély depresszióba esik, majd új erőre kap és eldönti, hogy végre szembeszáll az életét megbéklyózó szabályokkal, a mindennapjait átszövő konvenciókkal. Például azzal, hogy szert tesz egy transznemű barátra, amivel meglehetősen zavarba ejti amúgy emeglehetősen bohém lányát, akinek eddig a pontig meggyőződése volt, hogy kettejük közül ő a modernebb. Az asszony később Pakisztánba utazik, ahol szembesül a tinédzserként elszenvedett traumák hatásaival, és átértékeli, mit jelent anyának, lánynak, nőnek és feministának lenni. 

A győztes bejelentése.

A Booker irodalmi díjat 1968-ban alapította a Booker élelmiszeripari vállalat, a francia Goncourt-díj mintájára.  Egészen 2014-ig csak Nagy-Britannia, Írország vagy a Nemzetközösség állampolgára kaphatta meg, nyolc éve azonban bármilyen angol nyelven alkotó író elnyerheti az elismerést. A Nemzetközi Booker-díjat 2005-től 2015-ig kétévente, 2016-tól viszont évente osztják ki olyan szépirodalmi szerzőknek, akiknek már legalább egy művét lefordították angol nyelvre. A díjat 2015-ben Krasznahorkai László kapta.