Szerkesztőségünk kedvenc könyvei az idei évből.

A 2020-as év valószínűleg keveseknek vonul be úgy az emlékezetébe, mint a féktelen jókedv és a felszabadult szórakozás időszaka. A könyvrajongóknak azonban – mivel az olvasás jelenleg a kikapcsolódás legbiztonságosabb formája – még ebben az évben is jobbnál jobb élményekben lehetett része. Mi is kiválogattuk a kedvenceinket 2020-ból.


Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt

Az elismert nyelvész, műfordító és költő Aegon Irodalmi Díjas verseskönyvében témák és formák sokaságát hozza játékba: a szerelem, az öregedés, a gyógyulás és az emberlét megannyi apró mozzanata hol szabadversekben, hol szonettekben, hol prózaszemelvényekben ölt testet.


Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején

Ha említeni kell egy regényt a szerelemről, akkor Gabriel García Márquez alkotása az egyik első cím, ami eszünkbe jut. A világhírű könyvben a szépséges Ferminának választania kell két udvarlója között, döntése pedig egy fél évszázadon át tartó, gyötrelmes szerelmi háromszöget eredményez.


Christelle Dabos: Bábel emlékezete

A tükörjáró-sorozat megkerülhetetlenné vált a fantasy műfajában. A vaskos regényfolyam harmadik részében két év telt el azóta, hogy Ophélie akarata ellenére visszatért Animára. Kalandokkal teli utazása Bábelre sodorja, ahol egy hamis személyazonosság védelmében bízva próbálja megtalálni a helyét, és válaszokat találni a magány szülte kérdésekre.


Olivier Bourdeaut: Merre jársz, Bojangles?

Van valami magával ragadó abban, hogy elképzeljük, milyen lehetett az 1920-as években egy, a való világ kihívásaival mit sem törődő családban élni. Olivier Bourdeaut könyve egy időtlen, nosztalgikus utazásra invitál minket, aminek során egy gondtalan gyerek szemszögéből pillanthatunk bele egy letűnt korszak sajátos hangulatába.


Dezső András: Maffiózók mackónadrágban

A szerző újságíróként évek óta foglalkozik olyan bűnügyekkel, amik messze túlmutatnak az egyszerű rendőrségi híreken. A többszörösen kitüntetett oknyomozó riporter első könyvében archív anyagok és az elmúlt évtizedek nehézfiúival folytatott személyes interjúk segítségével mutatja be Magyarország valódi alvilágát.


Margaret Atwood: Az ehető nő

A Szolgálólány meséje szerzőjének első regénye fél évszázad távlatából is jelzőtűzként ragyog a tengerentúli feminista irodalom horizontján. Idén mindenki örömére megérkezett a magyar fordítás is. A könyv témája pedig ma aktuálisabb, mint valaha.


Janne Teller: Semmi

A dán írónő könyvének címe korántsem rímel alkotásának fordulatos és lebilincselő cselekményével. A történet főszereplői gyerekek, akiknek ártatlanul induló játéka egyre komolyabbá válik, mígnem egy ponton már túlnő rajtuk, és szinte felemészti emberi mivoltukat. Tetteik súlya alól azonban semmilyen magyarázat nem ad kibúvót.


Ranschburg Jenő: Szülők könyve

Az ismert gyermekpszichológus könyve szülőknek és leendő szülőknek szól, akik átérzik a felelősséget, amit a szülői szerepkör jelent, és arra törekednek, hogy gyermeküket a lehető legjobban, előítéletek nélkül neveljék.


Bodor Ádám: Sehol

Egy olyan varázslatos történetíró, mint Bodor Ádám, pillanatok alatt képes kirángatni minket a hétköznapokból. A virtuóz tájleírásokból és párbeszédekből soha meg nem élt, vagy már elfelejtett szerelmek, feszültségektől és az egymásra utaltság igájától terhes emberi kapcsolatok rajzolódnak ki előttünk a kötet lapjain.


Selyem Zsuzsa: Az első világvége, amit együtt töltöttünk

Az irodalomnak igenis feladata reflektálni kora kérdéseire és kihívásaira. Selyem Zsuzsa novelláinak hősei nem az elefántcsonttorony magasából szemlélik, hanem testközelből élik át a klímaváltozás, a migráció és a szexuális abúzus traumáit, így számunkra is új perspektívákat nyitnak ezekre a bonyolult problémákra.