2016-óta adják át a Libri irodalmi díjakat, az elismerések kapcsán alkotókkal, művészekkel beszélgettünk könyvekről, olvasási élményekről, a kortárs magyar irodalomról.  A Művészbejáró harmadik részében Bodoky Márkot többek között arról kérdeztük, hogy mit köszönhet az irodalomnak, hogyan tud számára vonzó maradni a kultúra, és hogy milyen kapcsolat köti a színházhoz és az olvasáshoz.

„Az első olvasásélményem, ami igazán megszerettette velem az olvasást és a könyvek világát az a Harry Potter volt. Nővérem nyomta a kezembe J. K. Rowling Harry Potter és a bölcsek köve című kötetét nemsokkal azután, hogy megtanultam olvasni. Imádtam, és imádom azóta is. Többször is elolvastam mindegyik részt, és felnőttfejjel is pont ugyanannyira élvezem.” – emlékezett Bodoky Márk.

Ahogy pedig telik az idő, az olvasás és a kultúra iránti vágya a színésznek egyre fontosabb. A tisztálkodáshoz hasonlítja: „Gyerekként nem zavart, ha piszkos vagyok, ma már nehezen viselem, ha kimarad egy zuhanyzás.” – mondja. Jelenleg Bródy Sándor A dada című három felvonásos erkölcsrajzát olvassa,. A színész azt mondta leginkább színházi megfontolásból vette elő, de nagyon élvezi Bródy művét.

Bodoky Márk a Miskolci Nemzeti Színház Ördögök című előadásában. / Fotó: Éder Vera

„Nehéz lenne választani a kortárs magyar irodalom és a klasszikusok között. Utóbbiból többet olvasok, de csak azért, mert sok olyan kötelezőnek tartott mű maradt ki, amiről társaságban azt hazudom, hogy olvastam. Szeretném pótolni ezeket az elmaradásokat, persze sejtem, hogy ez szinte lehetetlen.

Fontos számomra a kortárs magyar irodalom is, hiszen arról a világról beszél, amiben élek és amit szeretnék megérteni, illetve frissen tartja és ápolja a nyelvet.” – mondta a színész.

A fiatal színész szerint a művészet felfrissít, fájdalmat csillapít, szorongást old. Koncentrációt és figyelmet igényel, nem lehet mellékesen sem csinálni, sem fogyasztani. Ez számára végtelenül vonzó. Ha olvasásról van szó, ragaszkodik a papírhoz, ahogy ő fogalmazott a „lapozhatósághoz”. „Állandóan nyomkodom a telefonom, örülök, ha legalább olvasás közben nem egy képernyőt bámulok.”

„Kamaszkoromban nagyon szerettem az irodalmat, sok drámát olvastam, a színház iránti szeretetem ennek is köszönhető, jelenleg pedig a színészet ad értelmet az életemnek. Sajnos nehéz igényesnek maradni. Annyi helyről ömlik a szórakoztatás, fontos, hogy jól válassza meg az ember, hogy mit akar elfogyasztani. Nehéz nem engedni az olcsóságnak, az egyszerűségnek, nehéz nem ellustulni.”

A kérdésre, hogy a fiatalok szerinte mennyire szeretnek művelődni, azt mondja, hogy ő bizakodó, szerinte lassan kezd újra divatba jönni a dolog.

A Libri irodalmi díjak jelöltjeire a www.libri.hu/irodalmi_dij oldalon adhatja le szavazatát.

Kiemelt kép: Éder Vera


Még több cikk a témában:

Olyan, mintha esélyem lenne több életet megismerni.” – Rudolf Szonja a könyvekről és a színjátszásról

Cikksorozatunk első részében a Libri irodalmi díjak kapcsán Rudolf Szonjával, a Miskolci Nemzeti Színház színészével beszélgettünk.

“Humorral szemlélek mindent” – interjú Bödőcs Tiborral

Mulat a manézs című könyvével ismét ott van a Libri irodalmi díjra jelölt legjobb tíz szerző között Bödőcs Tibor, humorista.

„Néha már arra gondoltam, hogy feladom” – interjú Danyi Zoltánnal

Danyi Zoltánnal az 2022-es Libri irodalmi díjak egyik döntősével beszélgettünk A rózsákról című kötetéről.

Darabont Mikold: Kultúra nélkül az élet sivár és élhetetlen

Cikksorozatunk második részében a Libri irodalmi díjak kapcsán Darabont Mikolddal, a Pécsi Nemzeti Színház színészével beszélgettünk.