A sorvezető

119 éve született József Attila

Egész élete nélkülözéssel telt, labilis és zaklatott lelkiállapotát a sokszor reménytelen és viszonzatlan szerelmi vágyódásai csak súlyosbították. Első kötete 1922-ben jelent meg Szépség koldusa címmel, míg utolsó, Nagyon fáj című kötete 1936-ban látott napvilágot. Életműve páratlan módon fogja össze egzisztenciális tapasztalatait, kozmikus gondolkodásának mélységét.   

Tovább »

88 éve született Csukás István

Mint általában az írni vágyó fiatalok, ő is a versekkel kezdte meg irodalmi aktivitását. Egyetemi évei alatt, valamint utána is irodalmi segédmunkákból élt. Dolgozott dramaturgként, valamint főszerkesztője volt a Móra Könyvkiadónak is. Kormos István „csábítására” kezdett el a későbbiekben gyerekeknek írni.

Tovább »

124 éve született Szabó Lőrinc

Első verseit maga vitte el személyesen a Nyugat szerkesztőségébe, ahol megmutatta őket későbbi mesterének, Babitsnak. A költőóriás bizalmába fogadta, barátság alakult ki kettejük között. 1920-tól másfél évig alkalmi műfordításokból élt, többek között részt vett Baudelaire A Romlás virágai című kötetének lefordításában mestere és Tóth Árpád társaságában.

Tovább »

218 éve született Elizabeth Barrett Browning

A viktoriánus korszak egyik legnagyobb tehetséggel megáldott költőnője volt, aki élete jelentős részét szobafogságban töltötte, azonban egy sikeres szöktetésnek köszönhetően Itáliában talált új otthonra.

Tovább »
Theodor Seuss Geisel

120 éve született Theodor Seuss Geisel – Dr. Seuss

Gyermekek milliói ismerik fantasztikus mesehőseit különféle filmes feldolgozásoknak köszönhetően, ám őt magát, illetve gyerekkönyveinek eredeti történetét már jóval kevesebben. Az amerikai gyermekkönyv író és karikaturista Dr. Seuss szerzői álnéven több mint 60 könyvet jelentetett meg.

Tovább »
107 éve született Anthony Burgess

107 éve született Anthony Burgess

Polihisztor és egyben poliglott volt. Habár regényíróként tartjuk számon, írt verseket és esszéket, zeneműveket komponált, zongorán játszott, nyelvészként tevékenykedett, emellett pedig az összes nagyobb európai ország, valamint egyes ázsiai országok nyelvét beszélte is. Kodály Zoltán és Bartók Béla kedvéért még magyarul is elkezdett tanulni.

Tovább »
88 éve született Bodor Ádám

88 éve született Bodor Ádám

1936. február 22-én született Kolozsvárott. Erdély vallási és kulturális sokszínűségében nőtt fel. Ez, valamint a közeg kelet-európai letargikussága, kiszolgáltatottsága jelentett meghatározó inspirációt későbbi munkái során.

Tovább »
Carson McCullers

107 éve született Carson Mccullers

Az amerikai írónő 1917-ben Lula Carson Smith néven született a Georgia állambeli Columbusban. Fiatalon zenei tanulmányokat folytatott, zongorista akart lenni, ám reumás láz következtében fel kellett adnia dédelgetett álmát. Lábadozása idején szokott rá az olvasásra, ekkor jött rá arra is, hogy az írás komoly művészeti hivatást jelenthet.

Tovább »

80 éve született Alice Walker

Afroamerikai író- és költőnő, polgárjogi aktivista. A georgiai Eatontonban született 1944-ben. Walker gyermekkorában az úgynevezett Jim Crow-törvények még érvényben voltak. A törvény értelmében elfogadottnak minősült a faji szegregáció a déli államok területein.

Tovább »
  • Libri Trend

    Podcast

  • lm.png
    A sorvezető

    Ne maradjon le az irodalmi világ legfrissebb híreiről, iratkozzon fel a Libri Magazin hírlevelére, hogy első kézből értesüljön a hazai és nemzetközi kulturális izgalmakról!
    A „Beküldés” gomb megnyomásával elfogadom az a Libri Könyvkereskedelmi Kft.adatkezelési tájékoztatóját.