Május 15-én harmadik alkalommal adtuk át a Libri irodalmi díjakat.

A díjak 2016-os megalapításuk óta egyre nagyobb figyelemnek örvendenek, amit indokolttá tesz az is, hogy évről évre olyan könyvek nyerik el az elismerést, amelyek valóban színvonalas lenyomatai egy-egy év magyar irodalmi termésének. A díjak megalapításának évében Rakovszky Zsuzsa és Bartis Attila, egy évvel később pedig Jászberényi Sándor és Kepes András vehették át az elismeréseket.

Idén május 15-én szerettük volna ezt a hagyományt tovább öregbíteni. A Budapest Music Center koncerttermében, a 2018-as Libri irodalmi díjak átadógáláján bő másfél óra erejéig elmosódtak a határvonalak kép, zene és szöveg között. A díjak döntőjébe jutott 10 könyv szerzői egy-egy részletet olvastak fel saját művükből, miközben Márkos Albert és Kovács Márton expresszív vonósjátéka, valamint a LaLuz Visuals jóvoltából az éppen elhangzó szövegekre, könyvrészletekre utaló fényfestés színesítette az élményt.

Az est házigazdája a tavalyi év közönségdíjasa, Kepes András volt, aki a felolvasások között a döntős írókhoz kötődő személyes élményeivel vonta be a közönséget a színpad előtt helyet foglaló írók közösségébe.
A gála tetőpontját természetesen a díjak átadása jelentette.

Kovács Péter, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. vezérigazgatója több mint 15 000 olvasó szavazata alapján adta át a 2018-as Libri irodalmi közönségdíjat Bödőcs Tibornak, aki Addig se iszik című irodalmi paródiakötetével közelebb hozta a mai olvasóhoz a magyar és a világirodalom klasszikusait, miközben napjaink közéleti kérdéseit feszegette az ő maszkjaik mögé bújva.

Az idei év Libri irodalmi díját Károlyi Csaba, a díjat odaítélő szakmai zsűri elnöke – a színpadon a zsűri két további tagjával, Szilágyi Zsófia irodalomtörténésszel és Beck Zoltán zenész-irodalmárral kiegészülve – adta át, méghozzá az Omerta című regény szerzőjének, Tompa Andreának. A könyv feszes emberi kapcsolatok bonyolult hálóját, a szerelem és a politikai fenyegetettség ellentmondásait festi fel az 1950-es évek Erdélyének háttere elé. Károlyi Csaba laudációjában méltatta a könyv történetszövését és egyedülálló nyelvhasználatát is.

A Libri irodalmi díjak átadása köré szervezett gálával célunk az, hogy illő környezetben méltassuk egy-egy év magyar irodalmának csúcsteljesítményeit, és hogy ezek a májusi napok minden évben a kortárs hazai irodalom valódi ünnepévé válhassanak. Reméljük, hogy a Libri irodalmi díjak az elkövetkező években valódi kulturális hagyománnyá válnak Magyarországon.