Kiosztották a 2017-es Nemzetközi Man Booker-díjat, amit idén az izraeli David Grossman nyert Egy ló besétál a bárba című könyvével. A díj a világirodalom egyik legrangosabb elismerése, amelyet a Nagy Britannián kívüli szerzők angolul is megjelent regényei között osztanak ki. Az elismerést tavaly a dél-koreai Han Kang kapta, 2015-ben pedig Krasznahorkai László. A korábbi szokásoktól eltérően a tavalyi évtől kezdve már nem egy-egy nemzetközi író egész munkásságát díjazzák az elismeréssel, hanem egyetlen könyvet, aminek szerzője és fordítója – aki jelen esetben Jessica Cohen – osztozik az 50 ezer fontnyi pénzjutalmon.

Grossman regénye rendhagyó környezetben játszódik. A magánélete démonaival küzdő veterán stand-up komikus, Dovalé fellépésén járunk Izrael egy vidéki városában. Az előadás rosszul indul és idővel csak még rosszabb lesz. Ahelyett azonban, hogy a közönség elszivárogna, vagy leparancsolná a színpadról az emberi roncsnak is kiábrándító Dovalét, lebilincselve hallgatja, ahogy a felépített műsor mögül lassan előkúszik a komikus személyes története, magánéletének rémisztő tragédiája.

Akárcsak a közönség, mi is ott ülünk a nézők között, és hagyjuk, hogy a nevettető gyónásba forduló vallomása elhitesse velünk, hogy bármilyen boldogtalannak is érezzük magunkat időnként, ő ott a színpadon sokkal nyomorúságosabban érzi magát, mint mi bármikor. A síró bohóc alakjának magával ragadó átirata a könyv, szinte várjuk, hogy a Bajazzók Canio-jához hasonlóan egyszer csak Dovalé is felkiáltson: „A komédiának vége!”

David Grossman könyve magyarul a Scolar Kiadó gondozásában jelent meg.

David Grossman 1954-ben született Jeruzsálemben. Kilenc éves korában kezdett gyerekszínészként dolgozni az izraeli rádiónál, ahol azután további huszonöt évet töltött, többek között bemondóként. 1988-ban azért távolították el, mert felettesei tilalma ellenére műsorában nem hallgatta el, hogy Palesztina kinyilvánította függetlenségét. Katonai szolgálatát a hírszerzésnél töltötte. Az egyetemen filozófiát és színháztudományt hallgatott. Könyveit 30 nyelvre fordították le.

Művei magyarul: