Az Ida regénye díszkiadása mellett vásárlóink most szert tehetnek egy egyedi tervezésű, könyvkötésű naplóra is, amibe megírhatják saját történetüket. Legyen a végeredmény önéletrajz, kitalált történet, versgyűjtemény vagy bármilyen más műfaj, bízunk benne, hogy egyedülálló kiadványunk segítségével sokan megtalálják majd a módját, hogy gondolataik utat találjanak a papírra. Interjú Viszkok Fruzsinával, akinek most jelent meg első kötete a Tedd rendbe az életed!

Libri: Hogyan kezd egy új könyv megírásába?

Viszkok Fruzsina: Első könyv lévén nem beszélhetünk még bevált módszerekről, de a kezdő lépés számomra a „braindump” technika volt, melynek részeként leírtam minden ötletet és benyomást, ami eszembe jutott a témáról. Itt még nem foglalkoztam a rendszerrel, összefüggésekkel, hanem csupán próbáltam elősegíteni az ötletek szabad áramlását, hiszen sose lehet tudni, hogy melyik ötlet indít majd be egy másik folyamatot.

Libri: Sok szerző mondja, hogy a könyvírás hatalmas fegyelmezettséget kívánó tevékenység, amihez le kell ülni, és akkor is próbálkozni, amikor esetleg kevésbé megy a dolog. Hogyan dolgozik?

Viszkok Fruzsina: Ez a kijelentés rám abszolút igaz, de talán ez különösen sajátossága lehet a nem fikciós könyvek írásának. Én a könyvemben is említett pomodoro-technikát használtam, melynek lényege, hogy meghatározott intervallumú, koncentrált munkaidőszakok és szünetek váltják egymást, amihez ragaszkodni kell. Számomra ez egy nagyon hatékony keretet adott a munkához, ami kellő fegyelmezettséget is biztosít.

Libri: Ha elakad a történettel, hogyan lép tovább?

Viszkok Fruzsina: Az én könyvem esetében az elakadás sokszor abból fakadt, hogy sok említett technikára és módszerre úgy tekintettem, mintha az mindenki számára adott és egyértelmű lenne. Meg kellett tanulnom, hogy érdemes sokkal visszább fejteni a gondolataimat, mert így lehetek teljesen egyértelmű, és adhatok átfogó leírást egy-egy témáról.

Libri: Hogyan definiálná a „szórakoztató irodalom” műfaját? Másnak ír-e, aki ilyen művet ír, mint aki más szépirodalmi területen alkot?

Viszkok Fruzsina: Szerintem az írás egy nagyon személyes, belsőséges folyamat, amiben sokkal fontosabb szerepe van egy ötletnek és történetnek, mint hogy kihez fog eljutni a végeredmény. Ahhoz, hogy egy író teljesen szabadon alkothasson, az olvasó személye csak másodlagos. Számomra a szórakoztató irodalom és a szépirodalom olvasókat tekintve nem különül el ilyen élesen. Én is bőven válogatok mindkét területről, attól függően, hogy épp milyen történetre van szükségem, milyen a hangulatom.

Libri: Írás közben lebeg-e a szeme előtt tipikus olvasó?

Viszkok Fruzsina: Az én tipikus olvasóim egyben ugyanazok a személyek, akik akár már több éve követik a YouTube videóimat, így valamennyire ismerem őket. Tudom mi iránt érdeklődnek, és hogy mire miként reagálnak, ettől az egész írás egy személyesebb folyamat számomra.

Libri: Ki a kedvenc magyar és/vagy külföldi szerzője?

Viszkok Fruzsina: Kedvenc magyar szerzőm Szerb Antal, aki az Utas és holdvilág-gal megszerettette velem a magyar irodalmat. A kötelező olvasmányok átka alól hosszú ideig nem tudtam feloldozni a magyar szépirodalmat, ő volt az, aki ezt számomra megtörte.
Külföldi szerző kapcsán pedig klisés választ kell adnom, de mint a Harry Potter-generáció tősgyökeres tagja, nem mehetek el szó nélkül J. K. Rowling mellett, hiszen gyermekkoromtól kezdve máig tartó és ugyanolyan erővel lüktető könyv- és varázsvilág-szeretetet ajándékozott nekem írásain keresztül.

A te életed a te regényed (libri.hu)

fotó: Rizmajer Antal