Borbás Marcsit talán senkinek nem kell bemutatni, aki néha bekapcsolja a tévét egy lusta hétvégi délelőttön, vagy éppen rajong a gasztronómiáért. Gasztroangyal című sorozata több mint tíz éve töretlen népszerűségnek örvend, minden epizód egy új helyi különlegességet, hagyományt, ízvilágot mutat be Magyarország tájairól. Emellett megismerkedhetünk helyi termelőkkel, szakértőkkel, hagyományőrzőkkel, akiknek hozzájárulása nyomán életre kelnek az ételek mögött rejtőző történetek is.

A Magyarország finom-sorozat a Gasztroangyal hangulatát és felépítését idézi, gyönyörű fotókkal, szívhez szóló leírásokkal és hagyományos receptekkel. Borbás Marcsi sikere abban rejlik, hogy az ételekről nem vákuumban beszél. Kontextusba, kultúrába, emberi történetekbe ágyazva tálalja őket az olvasók és nézők számára, közel hozva az érzést is, amit ezek a fogások kiváltanak, nem csak az ízvilágot.

Ezáltal tényleg inkább egy gasztronómiai útikalauzt kapunk egyszerű szakácskönyv helyett. Talán ez is az oka annak, hogy immár a sorozat negyedik része jelenik meg és ugrik a sikerlisták élére.

A Magyarország finom – András-naptól vízkeresztig című kötet nemrég elnyerte a Libri Irodalmi Díjat Az év gasztronómiai könyve-kategóriában. Ez a díj a tavalyi eladási listák alapján díjazza a legjobb könyveket, azaz leképezi az olvasók döntését arról, hogy melyek a hazai irodalmi élet és a könyvpiac kiemelkedő teljesítményei.

A Magyarország finom legújabb része nem tájegységre fókuszál, hanem – alcímének megfelelően – az év egy bizonyos időszakára. Az András-nap utáni első vasárnap advent kezdete, vízkereszt pedig a karácsonyi időszak lezárulta, így a könyv természetesen tele van ünnepi receptekkel az ország minden tájáról. A tradicionális böjti receptektől a disznóvágás során készülő ételeken át a karácsonyi és szilveszteri süteményekig, Borbás Marcsi könyve az utolsó lapokig az ünnepi hangulatot idézi.

Az ember szinte az orrában érzi az ételek illatát ahogy a fotókat nézegeti.

Olyan receptek kerülnek elő, amiket talán még láttunk is készülni, ahogy gyerekként ott tébláboltunk nagymamáink körül a konyhában, de mi magunk talán már hozzájuk se tudnánk kezdeni hirtelen. Fogások, amelyek lépései elsárgult, lisztes lapokra voltak ceruzával feljegyezve, de az írás megkopott a hosszú évek során.

A könyvet lapozva váltakoznak a teljesen ismeretlen és a mellbevágóan ismerős ételek, hagyományok. Nálunk például a karácsonyi időszak kizárólag bejglit jelent, rétesről szó sincs húsvétig. De erősen meg kellene kapaszkodnom, ha most bejglit kellene sütnöm, és valószínűleg pánikba esve hívnám nagyanyámat, hogy segítsen, mert azt se tudom, merről fogjam meg a nyújtódeszkát.

Különösen a városi élet rohanása közepette jó érzés kézbe venni egy ilyen kötetet, amelyben a szép fotók és érdekes történetek életre keltik a hagyományokat és megőrzik őket az utókornak. Talán ezért is örvend ekkora népszerűségnek Borbás Marcsi tevékenysége, mert közel hozza azokat a szokásokat és ízeket, amiktől a mindennapok során messzire kerültünk. Nincs is erre jobb alkalom, mint az ünnepi időszak, amikor mindenki egy kicsit lelassulni vágyna, jókat enni, és a szeretteivel lenni.

A Magyarország finom legújabb kiadása tökéletes választás, ha az ember nemcsak hagyományos recepteket keres, de a mögöttük megbúvó történetekre is kíváncsi.

Talán kevésbé kezdő-barát, hiszen a receptek többsége nem a legegyszerűbb, de informatív és igényes kiadás, ami nemcsak felidézi a szép emlékeket, de korábban ismeretlen fogásokkal és szokásokkal is gazdagít bennünket.


Kapcsolódó cikkek: