Rejtélyes szívrohamok, hamis közösségimédia-profilok és egy növényhatározó egy tanári asztal fiókjában. Mindez egy amerikai magángimnázium falai között, ahol óriási nyomás nehezedik a diákokra, hogy bejussanak az ország legjobb egyetemeire és a tanárokra, hogy megengedő osztályzataikkal mindezt elősegítsék. Nem csoda, hogy Samantha Downing A saját érdekedben című regényének főszereplője, Teddy Crutcher a saját kezébe veszi az irányítást. A kérdés az, meddig mehet el büntetlenül.

Teddy Crutcher az elit magániskola, a Belmont Akadémia lelkes, elkötelezett irodalomtanára, aki az Év Tanára-díjat is elnyerte. A fiatal férfi saját állítása szerint szigorú, ugyanakkor következetes, és kizárólag a diákok érdekeinek megfelelően cselekszik, hogy a tanulókat a helyes útra terelje és ott is tartsa. Kérdés persze, hogy melyik is az a helyes út, illetve mit lehet és mit kell megtenni azért, hogy a diákok kövessék azt.

A felszínen látszólag békés Teddynek azonban van egy másik élete is. Egy élet tele hazugságokkal, egy rejtélyes kórházi számlával és a tanári kar működését időnként a férfi kénye-kedve szerint befolyásoló kísérletekkel.

A képen Samantha Downing A saját érdekedben című könyve.
Forrás: bianka_kincsei, Instagram

Ami egy ideig ártalmatlan manipulációnak tűnhet, egy alkalommal végzetes eredménnyel jár. Egy iskolai ünnepélyen ugyanis az egyik diák édesanyja, aki egyébként a szülői munkaközösség egyik legaktívabb tagja, holtan esik össze. Az első halálesetet rövid időn belül követi egy másik, miközben napról napra másra terelődik a gyanú, ártatlan tinédzserek kerülnek börtönbe, a háttérben viszont továbbra is az „őrült tudós” mozgatja a szálakat.

Az irodalomtanár valójában egy kicsinyes, komplexusokkal küszködő férfi, aki képtelen a saját bizonytalanságán túllépni és a legapróbb történések miatt is véres bosszút forral, amelynek valódi súlyával láthatóan nincs tisztában. Azonban nem a férfi az egyetlen ellenszenves karakter, hiszen lassanként kiderül, ebben a világban szinte minden szereplő beteg elme, akikkel nehéz azonosulni. Bár a krimi elején teljesen hétköznapinak tűnnek, legbelül valójában vagy vallási fanatikusok, vagy súlyos titkokat őriznek, s nem riadnak vissza attól sem, hogy megsértsék a törvényt.

A gyilkosságok mellett ez a regény betekintést ad az amerikai magániskolák működésébe és a gazdag elit életébe, ahol az észszerű viselkedésnél sokkal fontosabbak a csillogó órák és márkás cipők, a családi vacsoraasztalnál pedig szeretetteljes beszélgetés helyett vérre menő csatározások folynak.

Kétségbeejtő világot tár elénk A saját érdekedben, amelyben egyes pillanatokban úgy érezhetjük, igazából nem is csoda, hogy a szereplők egy kicsit megőrültek.

Bár már a történet elején kiderül, ki a gyilkos, Downing krimije egy izgalmas, dinamikus, letehetetlen olvasmány, amelyben senki sincs biztonságban. Olvasás közben egyáltalán nem tudhatjuk, ki lesz a következő áldozat, és az is az utolsó oldalakig bizonytalan, hogy Teddy végül elnyeri-e méltó büntetését. Összességében egy könnyed olvasmány, rövid fejezetekkel és egyszerű, könnyen érthető párbeszédekkel. A szerző azonban nem hagy minket tanulság nélkül, mert a történet végére belátjuk, hogy ha nem figyelünk, az önös érdekeinknek, az előítéleteknek és a gúnyos kritikának végzetes ára lehet.