A Libri az elmúlt években megjelent díszkötet-sorozatában több fontos és értékálló gyerekkönyvet mutatott be. Tavaly E. T. A. Hoffman 1816-ban megjelent, Diótörő és Egérkirály című könyvével bővítette ünnepi könyveinek sorát, és idén is egy világhírű mesét, méghozzá az Óz, a csodák csodáját rendezte egyedi, gazdagon illusztrált kötetbe.

L. Frank Baum 1900-ban adta ki előszőr az Óz, a nagy varázsló című meseregényt, mely hamar óriási sikert aratott a kritikusok és a közönség körében, a világhírnevet pedig az 1939-ben bemutatott Óz, a csodák csodája című film hozta meg számára. A kötet népszerűsége kedves szereplőinek és történetének, valamint egyetemes tanulságának köszönhető, hiszen a barátságról és a szeretet erejéről szóló mese arra tanít, az igazi kincs a lelkünkben rejlik.

A történet szerint a kansasi Dorothy egy tornádó miatt tündérekkel és különös szerzetekkel benépesített világba kerül. Ekkor kezdődik a lány és Totó kutya csodálatos útja Ózhoz, a birodalom hatalmas varázslójához, aki minden kívánságot képes teljesíteni: így lesz a Sárgaköves Úton szerzett barátokból végül Dorothy kívánságai szerint teljesen más karakter: szalmafejű Madárijesztőből eszes, Bádog Favágóból érző szívű, Gyáva Oroszlánból bátor figura.

Habár Baum élete során dolgozott más gyermekeknek szóló könyvön is, rendre visszatért az Óz-történethez, melyet aztán folytatásos sorozatként írt tovább a rajongók nagy örömére. Összesen tizennégy Óz-könyv látott napvilágot a szerző 1919-ben bekövetkezett haláláig.

A mesével kapcsolatban egyébként számos legenda kering: sokan úgy vélik, hogy a szerző a fiatalkori emlékeit felhasználva alkotta meg Óz-világát, például katonai iskolájának sárga téglakövekkel kirakott járdájáról mintázta a Sárgaköves Utat.

A Libri promóciója során 10 000 Ft értékű vásárlás felett az Óz, a csodák csodája című könyv díszkiadása 999 Ft-os áron lehet az olvasóké. A Libri és a Scolar Kiadó által közösen kiadott mese egyedülálló borítóval, új illusztrációkkal jelent meg, amely a Libri könyvesboltjaiban és webáruházában érhető el 2023. november 1-től a készlet erejéig.

További információ a libri.hu/csodak-csodaja oldalon.