Több mint 2500-an olvastak egyszerre április 23-án délután a könyv világnapja alkalmából a Libri üzleteiben – ezzel új magyarországi rekord született. 

Már napi 20 perc olvasás is csökkenti a stresszt – állítják a Sussexi Egyetem kutatói. A rendszeres, legalább 20 percig tartó olvasást a Libri is támogatja, ezért a könyvkereskedő április 23-án, a könyv világnapja alkalmából egy különleges, egyedülálló aktivitásra buzdított: arra kérték a boltjaikba érkezőket, hogy legalább 20 percet olvassanak ott, a helyszínen.

Az akcióval a Libri az együtt olvasás magyarországi rekord felállítására készült. Az akcióban való részvételre április 23-án 17 és 19 óra között volt lehetőség, a csatlakozást pedig egy QR-kód beolvasásával igazolhatták a résztvevők.

A Libri kísérlete sikeres volt, így a könyvkereskedőnél új hazai rekord született: összesen 2536-an olvastak együtt.

Miért pont április 23-án van a könyv és a szerzői jogok világnapja?

1616. április 23-án halt meg William Shakespeare, akinek többek közt a világirodalom legismertebb szerelmespárját és az egyik legnagyobb hatású tragédiáját köszönhetjük. Ugyanezen a napon hunyt el a hazánkban kevéssé ismert perui krónikás, Inca Garcilaso de la Vega, valamint a Don Quijote szerzője, Miguel de Cervantes is. Az UNESCO éppen ezért 1995-ben ezt a napot a könyv és a szerzői jogok világnapjává nyilvánította, és ma már több mint száz országban igyekeznek valamilyen módon felhívni a figyelmet a könyvek szeretetére és az olvasás fontosságára.

Kiemelt kép: Tövissi Bence / Index