A sorvezető

Paál János

szövegíró

Mi alapján választasz könyvet?

Általában tornyosulnak az asztalomon és a kívánságlistámon azok a könyvek, amikkel tudom, hogy még tartozom magamnak. Ezek a legtöbbször kedvenc szerzőim olyan könyvei, amiket még nem olvastam, illetve a barátaim által ajánlott darabok.

Volt olyan könyv, amit többször elolvastál?

Minden nyáron elolvasom a Harry Potter-sorozat mind a hét kötetét. Ez afféle éves rituálé nálam.

Mi volt az a könyv, ami eddig a legnagyobb hatással volt rád?

George Orwell: 1984

A Gormenghast-trilógia

Gormenghast vára különös hely. Az ódon tornyok vakon ágaskodnak a körülöttük elterülő vidék fölé, falain belül pedig végeláthatatlan folyosók, fáklyafényben úszó termek és különös karakterek egész serege várja a bátor olvasót.
A brit Mervyn Peake háromrészes regényfolyama szinte értelmezhetetlen a 20. századi angolszász irodalom általában minimalizmusra törekvő fősodrának kontextusában. Burjánzó nyelvhasználata, a tájleírások megdöbbentő részletessége és a cselekmény lassú hömpölygése ellentmond mindennek, amit Nagy-Britannia és az Egyesült Államok elmúlt száz évének irodalmáról gondolni szokás. A trilógia olyan, mint egy fekete lyuk: nem látható, vonzereje mégis óriási, és akit egyszer átlépi a határait, annak többé esélye sincs a menekülésre.
A szövegből kirajzolódó gyönyörű képek meditatív jelleget kölcsönöznek a regényeknek, és elérik, hogy saját képzelőerőnk tornáztatása nélkül is úgy érezzük, mintha mi is ott lebegnénk szellemként Gormenghast rideg falai között. A főszöveget itt-ott versbetétek, valamint a szerző saját illusztrációi rendezik nagyszerű ritmusba. Külön elismerést érdemel a trilógia nagyszerű fordítása is, ami az ilyen képszerű szövegek esetében kivételesen fontos és nehéz feladat.

További könyvajánlók

Csutak színre lép

Mándy Iván kötetei a kedvenceim közé tartoznak, függetlenül attól, hogy gyerekeknek vagy felnőtteknek írta-e. Minden írását

Tövismadarak

Biztos sokaknak ismerős Colleen McCullough Tövismadara, hiszen ez egy igazi klasszikus, vadonatúj köntösben. Családregény történelemmel egybefonva.

Dióhéjba zárva

A kortárs angolszász irodalomra jellemző letisztult nyelvezettel írt, a feszes cselekményt és tűpontos hasonlatokat mesteri ügyességgel

Fenyőgyanta

Nagyon érdekes és megosztó könyv. Igazából a sztori nem tipikus skandináv krimi, inkább lélektaninak mondanám, a

Szakértőink ajánlói

Munkatársaink ajánlói

Négy betű

AIDS. Négy betű, egy szó, amelyet meghallva az ember elborzad és automatikusan előtör

Trending in the World

Íme a New York Times legújabb bestsellerei

A Libri Magazin 2023-ban is figyelemmel fogja kísérni, hogy melyek legnépszerűbb könyvek külföldön. Az új év első válogatásosában a romantikus könyveké a főszerep, ahogy eddig, úgy most is a New York Times sikerlistáiról válogattunk.

lm.png
A sorvezető

Ne maradjon le az irodalmi világ legfrissebb híreiről, iratkozzon fel a Libri Magazin hírlevelére, hogy első kézből értesüljön a hazai és nemzetközi kulturális izgalmakról!
A „Beküldés” gomb megnyomásával elfogadom az a Libri Könyvkereskedelmi Kft.adatkezelési tájékoztatóját.