A sorvezető

Paál János

szövegíró

Mi alapján választasz könyvet?

Általában tornyosulnak az asztalomon és a kívánságlistámon azok a könyvek, amikkel tudom, hogy még tartozom magamnak. Ezek a legtöbbször kedvenc szerzőim olyan könyvei, amiket még nem olvastam, illetve a barátaim által ajánlott darabok.

Volt olyan könyv, amit többször elolvastál?

Minden nyáron elolvasom a Harry Potter-sorozat mind a hét kötetét. Ez afféle éves rituálé nálam.

Mi volt az a könyv, ami eddig a legnagyobb hatással volt rád?

George Orwell: 1984

A Gormenghast-trilógia

[include-url href=”https://www.libri.hu/libri-magazin-termeklista/?cikkszam%5B%5D=2740684″ cache=”0″]

Gormenghast vára különös hely. Az ódon tornyok vakon ágaskodnak a körülöttük elterülő vidék fölé, falain belül pedig végeláthatatlan folyosók, fáklyafényben úszó termek és különös karakterek egész serege várja a bátor olvasót.
A brit Mervyn Peake háromrészes regényfolyama szinte értelmezhetetlen a 20. századi angolszász irodalom általában minimalizmusra törekvő fősodrának kontextusában. Burjánzó nyelvhasználata, a tájleírások megdöbbentő részletessége és a cselekmény lassú hömpölygése ellentmond mindennek, amit Nagy-Britannia és az Egyesült Államok elmúlt száz évének irodalmáról gondolni szokás. A trilógia olyan, mint egy fekete lyuk: nem látható, vonzereje mégis óriási, és akit egyszer átlépi a határait, annak többé esélye sincs a menekülésre.
A szövegből kirajzolódó gyönyörű képek meditatív jelleget kölcsönöznek a regényeknek, és elérik, hogy saját képzelőerőnk tornáztatása nélkül is úgy érezzük, mintha mi is ott lebegnénk szellemként Gormenghast rideg falai között. A főszöveget itt-ott versbetétek, valamint a szerző saját illusztrációi rendezik nagyszerű ritmusba. Külön elismerést érdemel a trilógia nagyszerű fordítása is, ami az ilyen képszerű szövegek esetében kivételesen fontos és nehéz feladat.

További könyvajánlók

Amit a fiamnak tudnia kell a világról

[include-url href=”https://www.libri.hu/libri-magazin-termeklista/?cikkszam%5B%5D=2725027″ cache=”0″] Az Amit a fiamnak tudnia kell a világról egyszerre szól a szülővé válás

Kukkants bele a számok világába!

[include-url href=”https://www.libri.hu/libri-magazin-termeklista/?cikkszam%5B%5D=2651622″ cache=”0″] A Kukkants bele sorozat minden tagja tökéletes választás a kisiskolások szórakoztató tanulásához. Ha

Hazajáró lélek – És egyéb írások

[include-url href=”https://www.libri.hu/libri-magazin-termeklista/?cikkszam%5B%5D=2496163″ cache=”0″] A Kerouac-kal való kapcsolatomat nem akartam én is az Útonnal kezdeni, így igazából

A varázslat

[include-url href=”https://www.libri.hu/libri-magazin-termeklista/?cikkszam%5B%5D=2230125″ cache=”0″] Érdekel a téma. A sorozat többi része is érdekes.

Szakértőink ajánlói

A misztikus thriller

Kezdjük ott, hogy olvastam az F-et, aztán (bár sorrendben fordítva íródtak és jelentek

Főzni felelősséggel – Stahl Judit ajánlója

„Magára vessen, aki nem talál ínyére illőt a pazar kollekcióból. Reteklevél-pesztós tészta maradék reteklevélből a drága bazsalikom helyett? Nekem jöhet. Lencse „bolognai” maradék főtt lencséből hús helyett? Szintén tökéletes.”

Munkatársaink ajánlói

Négy betű

[include-url href=”https://www.libri.hu/libri-magazin-termeklista/?cikkszam%5B%5D=2740837″ cache=”0″] AIDS. Négy betű, egy szó, amelyet meghallva az ember elborzad

lm.png
A sorvezető

Ne maradjon le az irodalmi világ legfrissebb híreiről, iratkozzon fel a Libri Magazin hírlevelére, hogy első kézből értesüljön a hazai és nemzetközi kulturális izgalmakról!
A „Beküldés” gomb megnyomásával elfogadom az a Libri Könyvkereskedelmi Kft.adatkezelési tájékoztatóját.