Paál János

szövegíró

Mi alapján választasz könyvet?

Általában tornyosulnak az asztalomon és a kívánságlistámon azok a könyvek, amikkel tudom, hogy még tartozom magamnak. Ezek a legtöbbször kedvenc szerzőim olyan könyvei, amiket még nem olvastam, illetve a barátaim által ajánlott darabok.

Volt olyan könyv, amit többször elolvastál?

Minden nyáron elolvasom a Harry Potter-sorozat mind a hét kötetét. Ez afféle éves rituálé nálam.

Mi volt az a könyv, ami eddig a legnagyobb hatással volt rád?

George Orwell: 1984

A Gormenghast-trilógia

Gormenghast vára különös hely. Az ódon tornyok vakon ágaskodnak a körülöttük elterülő vidék fölé, falain belül pedig végeláthatatlan folyosók, fáklyafényben úszó termek és különös karakterek egész serege várja a bátor olvasót.
A brit Mervyn Peake háromrészes regényfolyama szinte értelmezhetetlen a 20. századi angolszász irodalom általában minimalizmusra törekvő fősodrának kontextusában. Burjánzó nyelvhasználata, a tájleírások megdöbbentő részletessége és a cselekmény lassú hömpölygése ellentmond mindennek, amit Nagy-Britannia és az Egyesült Államok elmúlt száz évének irodalmáról gondolni szokás. A trilógia olyan, mint egy fekete lyuk: nem látható, vonzereje mégis óriási, és akit egyszer átlépi a határait, annak többé esélye sincs a menekülésre.
A szövegből kirajzolódó gyönyörű képek meditatív jelleget kölcsönöznek a regényeknek, és elérik, hogy saját képzelőerőnk tornáztatása nélkül is úgy érezzük, mintha mi is ott lebegnénk szellemként Gormenghast rideg falai között. A főszöveget itt-ott versbetétek, valamint a szerző saját illusztrációi rendezik nagyszerű ritmusba. Külön elismerést érdemel a trilógia nagyszerű fordítása is, ami az ilyen képszerű szövegek esetében kivételesen fontos és nehéz feladat.

További könyvajánlók

Szólít a szörny

Ez egy igazán megrázó történet. Kategóriáját tekintve ifjúsági, de idősebbek számára is élvezhető. Sőt, én nagyon

Elveszett lelkek otthona

Rendkívül felkavaró igaz történet az 1950-es évek Kanadájából. Egy leányanya, aki kénytelen elhagyni elsőszülött gyermekét a

Berzsián és Dideki

Harmadszorra olvasom a könyvet 7 éves lányomnak. Imádja Berzsiánt, Zsebenci Klopédiát és Sróf mestert. A gyerekirodalom

Szakértőink ajánlói

Ennyi az ember

Egészen mást akartam olvasni. És egészen mást kellett volna olvasnom. Tulajdonképpen írnom is

Munkatársaink ajánlói

Négy betű

AIDS. Négy betű, egy szó, amelyet meghallva az ember elborzad és automatikusan előtör

lm.png
A sorvezető

Ne maradjon le az irodalmi világ legfrissebb híreiről, iratkozzon fel a Libri Magazin hírlevelére, hogy első kézből értesüljön a hazai és nemzetközi kulturális izgalmakról!
A „Beküldés” gomb megnyomásával elfogadom az a Libri Könyvkereskedelmi Kft.adatkezelési tájékoztatóját.