Paál János

szövegíró

Mi alapján választasz könyvet?

Általában tornyosulnak az asztalomon és a kívánságlistámon azok a könyvek, amikkel tudom, hogy még tartozom magamnak. Ezek a legtöbbször kedvenc szerzőim olyan könyvei, amiket még nem olvastam, illetve a barátaim által ajánlott darabok.

Volt olyan könyv, amit többször elolvastál?

Minden nyáron elolvasom a Harry Potter-sorozat mind a hét kötetét. Ez afféle éves rituálé nálam.

Mi volt az a könyv, ami eddig a legnagyobb hatással volt rád?

George Orwell: 1984

A Gormenghast-trilógia

Gormenghast vára különös hely. Az ódon tornyok vakon ágaskodnak a körülöttük elterülő vidék fölé, falain belül pedig végeláthatatlan folyosók, fáklyafényben úszó termek és különös karakterek egész serege várja a bátor olvasót.
A brit Mervyn Peake háromrészes regényfolyama szinte értelmezhetetlen a 20. századi angolszász irodalom általában minimalizmusra törekvő fősodrának kontextusában. Burjánzó nyelvhasználata, a tájleírások megdöbbentő részletessége és a cselekmény lassú hömpölygése ellentmond mindennek, amit Nagy-Britannia és az Egyesült Államok elmúlt száz évének irodalmáról gondolni szokás. A trilógia olyan, mint egy fekete lyuk: nem látható, vonzereje mégis óriási, és akit egyszer átlépi a határait, annak többé esélye sincs a menekülésre.
A szövegből kirajzolódó gyönyörű képek meditatív jelleget kölcsönöznek a regényeknek, és elérik, hogy saját képzelőerőnk tornáztatása nélkül is úgy érezzük, mintha mi is ott lebegnénk szellemként Gormenghast rideg falai között. A főszöveget itt-ott versbetétek, valamint a szerző saját illusztrációi rendezik nagyszerű ritmusba. Külön elismerést érdemel a trilógia nagyszerű fordítása is, ami az ilyen képszerű szövegek esetében kivételesen fontos és nehéz feladat.

További könyvajánlók

M. J. Arlidge: Szeret, nem szeret

Nagyon szeretem ezt a sorozatot, nem véletlenül töretlen a sikere. Minden kötete magával ragad, új ajtókat

Rakétaemberek

A múlt század egyik legnagyobb mérnöki teljesítménye volt az Apollo-8 Holdkerülése – irdatlan kockázatos lépés volt

Irigység, kibeszélés, rosszindulat

Az irigység, a kibeszélés és a rosszindulat mindannyiunk életében valamilyen módon szerepet játszik, kár lenne tagadni

Migrén – Egy bűntudat története

Egy fejfájás története. Sikerül-e valaha is kigyógyulni belőle? Spielmann Ernőt (a valóságban Spiegel) Auschwitzban Mengele kiválasztja

Szakértőink ajánlói

A múlt emlék vagy valóság

Ha azt kérdeznéd tőlem, miről szól Háy János új könyve, egy szóval válaszolnék: az időről. Háy János idejébe lehet beköltözni ezzel a naplóval.

Munkatársaink ajánlói

Négy betű

AIDS. Négy betű, egy szó, amelyet meghallva az ember elborzad és automatikusan előtör

lm.png
A sorvezető

Ne maradjon le az irodalmi világ legfrissebb híreiről, iratkozzon fel a Libri Magazin hírlevelére, hogy első kézből értesüljön a hazai és nemzetközi kulturális izgalmakról!
A „Beküldés” gomb megnyomásával elfogadom az a Libri Könyvkereskedelmi Kft.adatkezelési tájékoztatóját.