A sorvezető

Bogár Roland

eladó

Van-e olyan könyv, amit kifejezetten a borítója miatt olvastál el?

Nem igazán. De olyan volt, hogy egy könyvet nem vettem meg a borítója miatt, inkább vártam, hogy ráakadjak egy másik kiadásra.

Hány könyvet olvasol el egy évben?

Attól tartok még nem eleget.

Mi volt az a könyv, ami eddig a legnagyobb hatással volt rád?

Talán Orwell 1984 című kötete. Félelmetes az az atmoszféra, amit alkotott.

Az elátkozott köztársaság

Nincs könnyű dolga a történésznek. Az időközben leülepedő ideologikus ragadványokat borzasztó nehéz lebontani történelmi eseményekről vagy akár csak személyekről. Hatos Pál mindenesetre kísérletet tesz rá, és az egyik vagy másik oldalról elhallgatottakat próbálja előhívni, vagy a felnagyított aspektusokat kordában tartani. A magyar történelem egyik leghomályosabb időszaka 1918 októbere és az első magyar köztársaság története. Az emlékezet meglehetősen szélsőséges véleményekben örökítette meg, holott ez egy polgári, demokratikus rendszer akart lenni, mégsem lett hosszú életű, ideje sem volt kibontakozni. Az új döntéshozók versenyt futottak az idővel, a hosszú háború kikezdte a lakosság szociális toleranciáját, a világháborús vereséggel nagyon érett Trianon, a központi irányítás politikailag harapófogóba került, meg kellett nyerni az antant jóindulatát, ugyanakkor ellen kellett állni a kisantant agressziójának is. A wilsoni elvek pedig nem értek el idáig, hiába várták őket. Időközben ráadásul elkezdett begyűrűzni a kommunizmus, ami akkor még csak egy egy távolról érkező és szépnek ígérkező eszménykép volt. Az események kakofóniája abszolút átjön a sorok között, de a szerző sikerrel oszlatja el a ködöt.

További könyvajánlók

Mit tettél Oliver?

Érdekes, csavaros kis thriller! Már az első oldal elolvasása után beszippant a történet. Több szemszögből ismerhetjük

A varázslók

Úgy korrekt, ha rögtön az elején leszögezem: aki sodró lendületű, izgalmas fordulatokban bővelkedő cselekményt vár, bizony

Törésteszt

Szabó T. Annát eddig kedvenc költőim között tartottam számon, ezért nagy várakozással vettem kézbe első novelláskötetét.

A kis piros tyúkocska

Ééééén nem! Harsogja a lányom a borítót meglátva. Tökéletes történet esti mesének, szerethető illusztrációval. Az „aki

Szakértőink ajánlói

Ki is az a „Mi”?

Nem vagyok az oknyomozó újságírás elkötelezett rajongója. Ami így, persze, nem igaz, mert

Munkatársaink ajánlói

Négy betű

AIDS. Négy betű, egy szó, amelyet meghallva az ember elborzad és automatikusan előtör

Trending in the World

Íme a New York Times legújabb bestsellerei

A Libri Magazin 2023-ban is figyelemmel fogja kísérni, hogy melyek legnépszerűbb könyvek külföldön. Az új év első válogatásosában a romantikus könyveké a főszerep, ahogy eddig, úgy most is a New York Times sikerlistáiról válogattunk.

lm.png
A sorvezető

Ne maradjon le az irodalmi világ legfrissebb híreiről, iratkozzon fel a Libri Magazin hírlevelére, hogy első kézből értesüljön a hazai és nemzetközi kulturális izgalmakról!
A „Beküldés” gomb megnyomásával elfogadom az a Libri Könyvkereskedelmi Kft.adatkezelési tájékoztatóját.