A sorvezető

Paál János

szövegíró

Mi alapján választasz könyvet?

Általában tornyosulnak az asztalomon és a kívánságlistámon azok a könyvek, amikkel tudom, hogy még tartozom magamnak. Ezek a legtöbbször kedvenc szerzőim olyan könyvei, amiket még nem olvastam, illetve a barátaim által ajánlott darabok.

Volt olyan könyv, amit többször elolvastál?

Minden nyáron elolvasom a Harry Potter-sorozat mind a hét kötetét. Ez afféle éves rituálé nálam.

Mi volt az a könyv, ami eddig a legnagyobb hatással volt rád?

George Orwell: 1984

Az eltemetett óriás

Szépirodalom fantasy-rajongóknak, és fordítva. A tavalyi év irodalmi Nobel-díjasa utolsó regényében egy olyan korba és vidékre vezet el bennünket, amelyről a történelemkönyvek helyett csak poros legendáriumok megbízhatónak korántsem mondható, de annál festőibb és izgalmasabb beszámolóira hagyatkozhatunk. A történet a koraközépkori Britannia ködös erdeiben, egy a szászok és britonok háborúi által megtépázott, titkoktól és feledésre ítélt emlékektől nyüzsgő vadonban kel életre. Egy olyan vidéken, ahol az ember csak önmagára számíthat, mégis folyton másokra van utalva, ahol az éjszaka sötétjében képzelt és valós szörnyetegek motosznak, és ahol utazni nem kikapcsolódás vagy szórakozás, hanem merész vállalkozás, ami minden az otthon biztonságától távolító lépéssel egyre veszélyesebbé válik. A regény nyelvében és történetszövésében is érzékelteti, hogy a modern világ vívmányait messze megelőző korban mennyivel lassabban folyt az idő: volt idő beszélni, gondolkodni, emlékezni. A könyv már az első oldalakon felveszi egy komótosan hömpölygő folyó ráérős, állandó sebességét. Miközben olvassuk, mégsem unatkozunk, hanem hozzálassulunk mi is, és végig biztos kezekben érezzük magunkat, mert tudjuk, hogy a történet előbb-utóbb megérkezik oda, ahová természetes sodra viszi, nekünk csak élveznünk kell az utazást.

További könyvajánlók

Szavak kékben

Mindig is szerettem a könyvesboltokban játszódó történeteket. A Szavak kékben részben ezért keltette fel az érdeklődésemet.

Soha ne add fel!

Christina harcait mutatja be, aki Brazília egyik legnagyobb favellájában élt 8 éves koráig. Onnan került el

Szólít a szörny

Ez egy igazán megrázó történet. Kategóriáját tekintve ifjúsági, de idősebbek számára is élvezhető. Sőt, én nagyon

Szakértőink ajánlói

A jövőt most alakítjuk

Hogyan készíthetjük fel magunkat és gyermekeinket az állandó változásokra és az ezekkel járó

Hét mocskos nap

Elkezdtem olvasni, és rögtön az elején azt kérdeztem magamtól – néhány oldallal a

Munkatársaink ajánlói

Négy betű

AIDS. Négy betű, egy szó, amelyet meghallva az ember elborzad és automatikusan előtör

lm.png
A sorvezető

Ne maradjon le az irodalmi világ legfrissebb híreiről, iratkozzon fel a Libri Magazin hírlevelére, hogy első kézből értesüljön a hazai és nemzetközi kulturális izgalmakról!
A „Beküldés” gomb megnyomásával elfogadom az a Libri Könyvkereskedelmi Kft.adatkezelési tájékoztatóját.