Paál János

szövegíró

Mi alapján választasz könyvet?

Általában tornyosulnak az asztalomon és a kívánságlistámon azok a könyvek, amikkel tudom, hogy még tartozom magamnak. Ezek a legtöbbször kedvenc szerzőim olyan könyvei, amiket még nem olvastam, illetve a barátaim által ajánlott darabok.

Volt olyan könyv, amit többször elolvastál?

Minden nyáron elolvasom a Harry Potter-sorozat mind a hét kötetét. Ez afféle éves rituálé nálam.

Mi volt az a könyv, ami eddig a legnagyobb hatással volt rád?

George Orwell: 1984

Az eltemetett óriás

Szépirodalom fantasy-rajongóknak, és fordítva. A tavalyi év irodalmi Nobel-díjasa utolsó regényében egy olyan korba és vidékre vezet el bennünket, amelyről a történelemkönyvek helyett csak poros legendáriumok megbízhatónak korántsem mondható, de annál festőibb és izgalmasabb beszámolóira hagyatkozhatunk. A történet a koraközépkori Britannia ködös erdeiben, egy a szászok és britonok háborúi által megtépázott, titkoktól és feledésre ítélt emlékektől nyüzsgő vadonban kel életre. Egy olyan vidéken, ahol az ember csak önmagára számíthat, mégis folyton másokra van utalva, ahol az éjszaka sötétjében képzelt és valós szörnyetegek motosznak, és ahol utazni nem kikapcsolódás vagy szórakozás, hanem merész vállalkozás, ami minden az otthon biztonságától távolító lépéssel egyre veszélyesebbé válik. A regény nyelvében és történetszövésében is érzékelteti, hogy a modern világ vívmányait messze megelőző korban mennyivel lassabban folyt az idő: volt idő beszélni, gondolkodni, emlékezni. A könyv már az első oldalakon felveszi egy komótosan hömpölygő folyó ráérős, állandó sebességét. Miközben olvassuk, mégsem unatkozunk, hanem hozzálassulunk mi is, és végig biztos kezekben érezzük magunkat, mert tudjuk, hogy a történet előbb-utóbb megérkezik oda, ahová természetes sodra viszi, nekünk csak élveznünk kell az utazást.

További könyvajánlók

A név nélküli lány

Egy Lisa nevű német zsidó kislány története. Lisát – sok más sorstársával együtt – egyik napról

Moszkva – Petuski

Jerofejev leképezi a ’60-as évekbeli szovjet társadalom lelkületét és bemutatja a kommunizmus mechanizmusait, a diktatúra elnyomó

A lélek rugalmassága

A könyv nem tipikus önsegítő kötet, nem mondja meg konkrétan, hogy mit kell tennünk. Sokkal inkább

Erdei mulatság és más történetek

Az elmúlt hetekben Szamócka belopta magát a szívünkbe. A vidám kis szamócatündér meséi nagyon barátságosak, igazi

Szakértőink ajánlói

John Williams: Stoner

Bevallom őszintén, hogy mostanáig nem hallottam John Williams íróról (1922-1994), de mint kiderült,

Munkatársaink ajánlói

Négy betű

AIDS. Négy betű, egy szó, amelyet meghallva az ember elborzad és automatikusan előtör

lm.png
A sorvezető

Ne maradjon le az irodalmi világ legfrissebb híreiről, iratkozzon fel a Libri Magazin hírlevelére, hogy első kézből értesüljön a hazai és nemzetközi kulturális izgalmakról!
A „Beküldés” gomb megnyomásával elfogadom az a Libri Könyvkereskedelmi Kft.adatkezelési tájékoztatóját.