• Orosz származású amerikai író és biokémikus, a sci-fi műfajának legmeghatározóbb alakja, az egyik legtermékenyebb modernkori szerző, aki közel 500 könyvet és 90 000 levelet hagyott az utókorra. A bostoni egyetem könyvtárában 70 méternyi polcot foglalnak el személyes iratai.
  • Szinte minden prózai műfajban alkotott. Legismertebb művei az Alapítvány-trilógia (1951-53) és a Galaktikus Birodalom-sorozat (1950-51), de írt tudománynépszerűsítő és történelmi könyveket, sőt még bibliamagyarázatokat is Asimov útmutatója a Bibliához (1967-69) címmel. Tanácsadóként segítette a Star Trek TV-sorozat készítőit, Paul McCartney pedig egy sci-fi-musical megírására kérte fel.
  • Klausztrofíliája miatt vonzódott a szűk, zárt terekhez, a repüléstől azonban rettegett. Kilenc hónapnyi katonai szolgálata során ugyan kétszer is kénytelen volt repülőre szállni, leszerelése után azonban soha nem volt erre hajlandó, így hosszabb utazásokra is csak ritkán vállalkozott.
  • Halálát AIDS-ből adódó komplikációk okozták tíz évvel az után, hogy egy bypass-műtét során HIV-vírussal fertőzött vért kapott.