• Amerikai író, akit a 20. századi háborús irodalom egyik csúcsteljesítményének értékelt könyve, A 22-es csapdája (1961) című regény tett világszerte ismertté.
  • Fiatalon dolgozott kovácsinasként, kifutófiúként és hivatalnokként, később pedig reklámszövegíróként és tanárként is. Végül második regénye, a Valami történt (1974) tette lehetővé számára, hogy csak az írásra koncentráljon.
  • A szerző első – és az utókor által legjobbnak tartott – könyvének, A 22-es csapdájának ötletét számos kiadó utasította vissza, mígnem a Simon & Schuster a regény első harmadának elolvasása után megrendelte Hellertől a teljes szöveget, és előleget is fizetett a szerzőnek. Heller azonban olyan lassan dolgozott, hogy végül csak a kiadó által meghatározott határidő után négy évvel adta le a kéziratot.
  • A II. világháború alatt az amerikai hadsereg légierejében szolgált, több mint 60 bevetésen vett részt. Leszerelése után évtizedekig nem volt hajlandó repülőgéppel utazni. Harctéri élményei megalapozták a háború abszurditásával kapcsolatos művészi attitűdjét is.