A sorvezető

335 éve született Alexander Pope

Költő és műfordító, a 18. századi angol irodalom egyik legnagyobb hatású alakja, Shakespeare után a második legtöbbet idézett angol szerző. Fürtrablás (1712) című vígeposza többek között Csokonai Vitéz Mihályra is mély benyomást tett, ami Csokonai Dorottya (1804) című művében érhető tetten.

Tovább »

109 éve született Romain Gary

Roman Kacew néven született, litván származású francia író, filmrendező. A II. világháborúban a francia, majd az ország kapitulációját követően a brit légierő vadászpilótájaként szolgált, több tucat sikeres bevetésben vett részt. A háború után tagja volt az ENSZ francia küldöttségének, valamint konzulként is dolgozott Los Angelesben.

Tovább »

100 éve született Joseph Heller

Amerikai író, akit a 20. századi háborús irodalom egyik csúcsteljesítményének értékelt könyve, A 22-es csapdája (1961) című regény tett világszerte ismertté.

Tovább »

459 éve született William Shakespeare

Angol drámaíró, költő és színész, az angolszász irodalom legismertebb alakja. Közel 3000 olyan, mára hétköznapinak számító szó és kifejezés található az angol nyelvben, ami az ő műveiben bukkant fel először.

Tovább »

207 éve született Charlotte Brontë

Angol regényíró és költő. Leghíresebb alkotása a Jane Eyre (1847), Charles Dickens Twist Olivér című műve mellett a világirodalom egyik első olyan regénye, amelyben – legalábbis a történet elején – egy gyerek az elbeszélő.

Tovább »

118 éve született József Attila

Költő, műfordító, külföldön az egyik legismertebb magyar lírikus. Fiatal korában ragadta magával a kommunizmus eszméje, ezért sok költeménye a Rákosi- és a Kádár-korszak ünnepelt szózata lett. Születésének évfordulóján ünnepeljük a magyar költészet napját.

Tovább »
  • Libri Trend

    Podcast

  • lm.png
    A sorvezető

    Ne maradjon le az irodalmi világ legfrissebb híreiről, iratkozzon fel a Libri Magazin hírlevelére, hogy első kézből értesüljön a hazai és nemzetközi kulturális izgalmakról!
    A „Beküldés” gomb megnyomásával elfogadom az a Libri Könyvkereskedelmi Kft.adatkezelési tájékoztatóját.