• Amerikai dráma-, novella-, regény- és forgatókönyvíró. Irwin Gilbert Shamforoff néven, orosz bevándorlók gyermekeként született New Yorkban. Leghíresebb könyve az Oroszlánkölykök (1949), amelyből 1958-ban nagy sikerű filmet forgattak, a főszerepben Marlon Brandóval.
  • Már 21 éves korában írt forgatókönyveket és rádiójátékokat. A második világháború alatt a normandiai partraszállást és a koncentrációs táborok borzalmait is megörökítő katonai filmstábbal dolgozott.
  • A McCarthy-korszakban kritizálta az amerikaellenes tevékenységeket vizsgáló bizottság munkáját, ezért több lap is kommunistának bélyegezte. Bár a vádak soha nem nyertek bizonyítást, Hollywoodban feketelistára került a neve, innentől egyetlen filmstúdió sem akarta foglalkoztatni.
  • A botrány után Shaw Európába költözött, és egész további életét itt élte le, de művei tengerentúli népszerűsége ezután sem csökkent. Könyvei több mint 14 millió példányban keltek el, a Gazdag ember, szegény ember (1970) című regényéből készült minisorozatot pedig 23 Emmy-díjra jelölték.