• Az egyik legismertebb és legsokoldalúbb cseh író, aki rengeteget tett a cseh irodalmi és beszélt nyelv közeledéséért. Főleg tudományos-fantasztikus regényeiről ismert, de jelentős filozofikus regénytrilógiája is: Hordubal (1933), Meteor (1934), Egy mindennapi élet (1934)
  • Čapek R.U.R. (1920) című színdarabjában jelent meg először a „robot” szó, mint az ember munkáját végző gépekre használt gyűjtőfogalom. Bár a kifejezés feltalálását általában neki tulajdonítják, valójában bátyja, a festő és író Josef Čapek találta ki és javasolta bátyjának a szó használatát.
  • Bátyjával nemcsak személyes, hanem munkakapcsolata is szoros volt. Karel több könyvét is Josef illusztrálta, emellett számos prózai és színpadi művet írtak közösen.
  • Sok más tudományos-fantasztikus íróhoz hasonlóan Čapek is több jóslatot fogalmazott meg az emberiség jövőjét illetően. Ő írt először nukleáris fegyverekről, Krakatit (1924) című regényében pedig a nácizmus felemelkedését jósolta meg. Čapek már nem érte meg a második világháborút, bátyja azonban igen, ő a bergen-belseni koncentrációs táborban halt meg.