• Költő és műfordító, az elégia műfajának egyik legfontosabb magyarországi képviselője, a Nyugat első generációjának meghatározó tagja, az angol romantikusok és a francia szimbolisták elismert fordítója. Legismertebbek a Hajnali szerenád (1913) és a Lomha gályán (1917) című verseskötetei.
  • Esküvőjére szűkös anyagi lehetőségei miatt a Nyugat mecénásától, Hatvany Lajostól kért pénzt. Hatvany először visszautasította a költőt, Tóth Árpád második levele után azonban megenyhült, és állta a költségeket. Három évvel később született meg Tóth Árpád és Lichtmann Anna lánya, Tóth Eszter, aki később maga is az írói pályát választotta.
  • Bár személyiségük és költészetük között is óriási különbségek voltak, kölcsönös tiszteletet éreztek egymás iránt Ady Endrével. Tóth Árpád több verset és cikket is írt Ady forradalmi lelkületéről, Ady pedig Tóth Árpád formaművészetét becsülte nagyra.
  • Gyerekkorától fogva gyenge volt a szervezete, többször is szanatóriumi kezelésre szorult. Tüdőbetegsége végül 42 éves korában győzte le.