• Angol költő, a viktoriánus irodalom egyik legnépszerűbb alakja. Bár iskolába nem járt, tehetős családja könyvtárának köszönhetően már egészen fiatalon nagy műveltségre tett szert. 12 éves korában írta meg első jelentősebb művét, A marathoni csata (1809) című epikus költeményt, amit apja adatott ki a saját költségén, 50 példányban.
  • Édesapja odaadó, de szigorú családfő volt. Felesége halála után minden gyermekének – Elizabethnek és 10 testvérének – megtiltotta a házasságot. Elizabeth 39 éves korában megismerkedett Robert Browninggal, a kor egyik legjelentősebb költőjével, majd Itáliába szöktek és összeházasodtak.  Apja ezt követően megszakított vele minden kapcsolatot.
  • Legfontosabb művei a férjéhez írt költeményeit kötetbe foglaló Portugál szonettek (1850), valamint az Aurora Leigh (1857) című verses regény. Költészetének központi eleme volt az Istenbe vetett mély hit, sokat merített John Milton Elveszett paradicsom, és Dante Isteni színjáték című klasszikusaiból.
  • 1840-ben egyik öccse vízbe fulladt, az emiatt átélt fájdalmat soha nem tudta feldolgozni. Öt évig nem mozdult ki a szobájából, és egész további életében idegrendszeri panaszok gyötörték, amiket a fiatal kora óta őt kísértő morfiumfüggőség csak tovább súlyosbított.