• François-Marie Arouet néven született francia író, költő, drámaíró és esszéista, a felvilágosodás időszakának egyik legtermékenyebb és legnagyobb hatású szerzője. Világszerte ismert műve a Candide (1759) című filozofikus kalandregény. 1739-ben ő írta az első olyan francia drámát – Zaire címmel –, aminek a szereplői is franciák voltak.
  • Éles esze és csípős nyelve többször is bajba sodorta. 1726-ban egy nemes sértéseire olyan elmés választ adott, hogy ellenfele szolgái a vita után botokkal támadtak rá. Voltaire ezért párbajra hívta a nemest, aki ez elől megfutamodott, és kapcsolatait kihasználva elérte, hogy Voltaire-t egy időre Angliába száműzzék.
  • Egy matematikus barátjával közösen felfedezték, hogy az egyik francia lottójátékban az összes lehetséges számkombináció megjátszása jóval kevesebbe kerül, mint a főnyeremény. Összefogtak egy maroknyi ismerősükkel, kitöltötték a szelvényeket, a fődíjon pedig megosztoztak. Voltaire-nek soha többé nem voltak pénzgondjai.
  • Számos művében fogalmazott meg kritikát az állam berendezkedését és a katolikus egyházat illetően, ezért folyamatos harcban állt a hatalommal. 23 éves korában tartóztatták le először, közel egy évet töltött a Bastille egyik ablaktalan cellájában. Élete utolsó két évtizedét gyakorlatilag száműzetésben élte le Svájcban, ahol részt vett egy óraműves vállalat megalapításában is.