A Libri 2022. május 19-én, immár hetedik alkalommal adta át rangos kulturális elismeréseit, a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A szakmai zsűri Krasznahorkai László Herscht 07769 című, egyetlen mondatból álló hosszú elbeszélését értékelte, míg a közönség Bödőcs Tibor Mulat a Manézs című politikai szatíráját díjazta.

A Moholy-Nagy Művészeti egyetemen tartott díjátadó gálán Krasznahorkai László is beszédet mondott, amelyből most részleteket közlünk:

„…Arról kellene beszélnem, milyen nagyszerű pillanat ez, milyen nagy nagy győzelem ez, hogy itt állhatok Önök előtt, kezemben egy nagyszerű díjjal, és elmondani, hogy ez a győzelem a kortárs irodalom győzelme egy olyan korban, amelyről mindenki azt jósolta, hogy benne lerohad az irodalom, nem lesznek olvasók, mert az olvasás is kevesek kiváltsága lesz, becsődölnek a könyvespiacok, és így tovább, szóval arról kellene beszélnem eme ünnepélyes pillanatban, hogy tévedtek a jósok, mert még mindig vannak olvasók, virágzik a könyvespiac, itt vagyunk mi is és most, egy díjazott, az olvasók, a könyvek, a kritikusok, minden működik, nem omlott össze semmi.

De.

Egy híd összeomlott.

Nem tudom, hallottak-e már Igor Pedinről, a Láthatatlan Emberről. Ő az, aki amikor Mariupolban felfogta, hogy az orosz katonák elkezdenek házról-házra járni, és lelövöldözni az embereket, úgy döntött, gyalogszerrel elindul Mariupolból Zaporizsjába, ukrán területre, ahol már biztonságban lesz. 225 km állt előtte. Gyalog.

Oroszok között vezetett az a gyalogút, előbb ki kellett jönnie Mariupolból, aztán katonai ellenőrző pontokon kellett tovább jutnia, és sikerült, mert egyszerű koldusnak nézték, úgy is nézett ki, mint egy koldus, s így lett láthatatlan, haladt előre

De egy nap egy lerombolt hídhoz ért.

Az emberek között át tudok menni láthatatlanul, mondta, de egy lerombolt hídon nem.

Ő jár a fejemben most, meg a hídja.

Lent 30 méter mélység, biztos halál. Ő átjutott.

Mi is egy lerombolódott hídhoz értünk. A túloldalon van a Nagy, a Fenséges irodalom.

Képesek leszünk-e átjutni oda.

Joyce után — a végső mondatom itt:

NEM.

Igy jött ki.”

Fotó: Miknyóczki Dóra


Még több cikk a témában:

Ilyen volt a Libri irodalmi díjak gálaműsora – fotók

Az előző évekkel ellentétben újra személyesen, gálaest keretein belül adják át a Libri irodalmi díjakat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen.

Hiba a teremtésben – Krasznahorkai László Herscht 07769 című kötetéről

Sosem érhetünk egy Krasznahorkai-mondat végére. Hiába találjuk meg a pontot akár több száz oldal után, az ellenállhatatlanul hömpölygő szöveg valójában nem zárul le.