Jár-e a szabályos szerelem két szabálytalan embernek? Egyáltalán, létezik-e szabályos szerelem? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Mörk Leonóra legújabb regénye egy különleges fiú és egy még különlegesebb lány történetén keresztül. Itt azonban korántsem áll meg. A könyv a 17. század élénken megrajzolt világába kalauzol el, miközben a művészet és a tudomány világa keveredik tanulságos emberi sorsokkal. Kultúrtörténeti igényesség. Történelmi korokon átívelő kérdések. Lecke az életről. Ez az Asszonyom, édes úrnőm.

De pontosan milyen leckét is tartogathat egy, az 1600-as években élő lány sorsa? Az okos és kíváncsi Johanna fejlődéstörténete érzelemdús és fordulatos olvasásélményt ígér. Egy lány, akinek élete gyökeresen megváltozik, amikor megismerkedik egy sikeres itáliai énekessel Niccolóval. Egy lány, aki orvos apjának köszönhetően tanul, s így másképp tekint a világra. Egy lány és egy fiú, akinek az életét valamilyen titok övezi. Titkok, amik megunhatatlanná teszik a könyvet, és folyamatos olvasásra késztetnek.

A képen Mörk Leonóra Asszonyom, édes úrnőm című regénye.
Forrás: sinko_kata, Instagram

Ha pedig közelről figyelünk, láthatjuk, bár több mint 400 év és megszámlálhatatlanul sok átalakulás választ el minket egymástól, az örök emberi és olykor hektikus világunkat érintő problémák valójában sosem változnak.

Mire vágyik egy értelmes nő? Eredendően természetes, hogy az anyaság és a házasság helyett inkább a tanulásnak szentelné idejét, még akkor is, ha lehetőségei igencsak korlátozottak? Érdemes eszeveszett harcba szállni egy világjárvánnyal, és miként küzdhetünk meg a problémával társadalmi szinten? Milyen hatással van neveltetésünk, családunk és nyomasztó titkaink sora az életünk alakulására? Mit éri meg feláldozni a törékeny siker illúziójáért, és egyáltalán kinek van joga erről dönteni? Jobb, ha az eszünkre vagy a szívünkre hallgatunk? Végezetül pedig: megérdemeljük a szeretetet akkor is, ha nem vagyunk tökéletesek, és látszólag minden ellenünk dolgozik?

Prága az 1600-as években. / Forrás: archute.com

Az írónő mindezt egy művészi precizitással ábrázolt miliővel teszi még erőteljesebbé. Egy babonás császár, alkimisták, varázslók, szerencsevadászok, kalandor királyok, boszorkányüldöző főpapok, zsoldosok, kurtizánok. Egy élénken vibráló társadalmi látlelet és a változások korának tarka forgataga teszi színessé az elgondolkodtató sorsokban gazdag művet.

Mörk egy igazán alapos szakmai tudást ötvöz a szépirodalmi írásmód már alapjáraton is magába szippantó erejével.

A szemünk előtt elevenednek meg a páratlan és korhűen lefestett történelmi helyszínek, a hiedelmek és a sokszínű karakterek. Regénye pedig végső soron nem csupán egy mesterien komponált történelmi regény vagy egy intrikákkal és fordulatokkal átitatott szerelmi történet. Olyan fontos kérdéseket feszeget, mint a női jogok és szerepek, valamint az egyenlőség, a szépen kibontakozó emberi sorsokon keresztül tanulunk elfogadásról, erkölcsről, áldozatokról és kapcsolatokról, egyszóval az életről. S ha kellően elmerülünk a regény egyedi világában, talán az is megfogalmazódik bennünk, mi is számít igazán az életben. 

Kiemelt kép forrása: Pinterest