Hajnali láz című kötetét az elmúlt év legjobb orosz nyelvre fordított idegen nyelvű regényének választották.

Hajnali láz az élet szerelmes regénye, amelyet magyarországi megjelenése után a világ legfontosabb könyvkiadói is felfedeztek. A Publishers Weekly és a Booktrade a 2015-ös Londoni Könyvvásár legfontosabb könyvének tartotta, a világ vezető kiadói versengtek érte:

a fordítási jogokat több mint 40 ország jelentős kiadója vette meg.

Gárdos Péter 2017-ben regényével elnyerte a francia 8. Prix d’Europe díjat, és a European Writer’s Tour díszvendége volt a londoni British Libraryben. 2019-ben a Szöuli Könyvvásár díszvendégeként mutatta be a könyv koreai kiadását.

Következő regénye, a Hét mocskos nap 2018 végén jelent meg és hónapokig szerepelt a hazai könyves sikerlistákon. Legújabb könyve, a Királyi játék 2019 őszén került a könyvesboltokba, amiről a magazinunknak adott interjújában is részletesen mesélt.

Az Olvasó Pétervár: válasszuk meg az év legjobb külföldi íróját a szentpétervári Majakovszkij könyvtár idegen nyelvű irodalmi részlegének programja, amelyet 2009 óta minden évben megrendeznek.

A könyvtár 23 ország konzulátusával és kulturális intézeteivel működik együtt.

A díj 1. kategóriájában az orosz nyelven még nem publikált könyvek, a 2. kategóriájában pedig az oroszul már megjelent könyvek versenyeznek.

A projekt célja az, hogy felhívják az olvasók figyelmét a legjobb külföldi kortárs írókra. A Majakovszkij könyvtár a kötetek kiválasztása és elismerése mellett minden évben egy ismertető füzetet ad ki a jelölt könyvekről és szerzőikről, valamint a könyvek kiemelt figyelmet kapnak az év során, számos író-olvasó találkozó, előadás, filmvetítés kapcsolódik a projekthez.

Gárdos Péter március elején személyesen vett részt Szentpéterváron a kötet bemutatóján, valamint a könyv alapján készült film vetítésén.

Hajnali láz az olvasók szavazatai alapján az elmúlt év legjobb orosz nyelvre fordított idegen nyelvű regényének díját nyerte el.

2017-ben Závada Pál Jadviga párnája című könyvével, nyert első díjat az orosz nyelven már megjelent könyvek között, ehhez csatlakozott most a Hajnali láz. Emellett Tompa Andrea Omerta – A hallgatás könyve című regénye második helyezést ért el az oroszul még nem publikált kötetek kategóriájában.