Lassan mindannyiunkhoz eljut, hogy baj van. Egyre kevésbé hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy vigyáznunk kell a környezetünkre. Egyre fontosabb, hogy felhívjuk gyerekeink figyelmét arra, hogy mennyire kell óvnunk a természetet, mennyire mindennapjaink részéve kell, hogy váljon a törődés környezetünkkel. Napról napra fontosabb, hogy tudja kicsi és nagy, hogy a fák többek mint egyszerű természeti képződmények, létezésük hiánya, elpusztításuk súlyos vétség, megismerésük, ápolásuk kötelező penzum. A Libri trend júniusi válogatásában olyan könyveket ajánlunk, amik segítenek megérteni a természetet, amik akár még a a városi létből is segíteni kiszakadni és amik elkalauzolnak minket a zöldbe, amik útmutatóval szolgálnak Földünk megóvására, amik természeti csodákról és titkokról regélnek nekünk, de olyan is akad amelyikből megtudhatjuk, hogy igenis vannak szívtipró madarak. 


Sarah Ivens: Erdőterápia – Sinrin-joku, avagy zöld út a boldogsághoz

Ahhoz, hogy társas kapcsolataink ne lépjenek ki medrükből, érdemes időről időre néhány órára magunk mögött hagyni a nyüzsgést és az embertömeget. A városi élet elkerülhetetlen velejárója a ránk nehezedő stressz és fásultság, ezeket azonban már néhány, a természetben eltöltött óra is képes enyhíteni. Sarah Ivens életmód-újságíró könyve számtalan megoldást kínál arra, hogy minimális előkészületekkel valóban minőségi időt töltsünk a szabadban. A könyv bevallottan nem forradalmian új módszereket kínál a testi-lelki egészség megőrzéséhez vagy visszanyeréséhez, hanem a sinrin-joku, az „erdőfürdő” japán hagyományának jótékony hatásait és a természetben eltöltött szabadidő szinte végtelen lehetőségeit veszi számba.


Alastair Fothergill – Keith Scholey: A mi bolygónk

Ahogy a globális klímaváltozás következményei egyre kézzelfoghatóbbá válnak, úgy jelennek meg sorban azok a könyvek is, amik ennek a folyamatnak a következményeit veszik sorra, és amelyek különböző érvelési stratégiákkal próbálják meg felhívni a fejlett társadalmak figyelmét a Föld megóvásának fontosságára. Alastair Fothergill és Keith Scholey könyve – David Attenborough előszavával kiegészülve – a bolygó pótolhatatlan csodáira irányítja a reflektorfényt, azokra a megismételhetetlen ökológiai rendszerekre, amelyek megmentéséhez azonnali és globális méretű összefogásra lenne szükség. A szerzőpáros mindkét tagja régi motorosnak számít a BBC természetfilmes berkeiben, így nem csoda, hogy a könyv lapjain bámulatra méltó alapossággal járják körül az egyes élőhelyekre váró veszélyeket.


Peter Wohlleben: A természet rejtett hálózata – Felhőt csináló fák, ibolyák és hangyakalács

Peter Wohlleben A fák titkos élete című könyvével lett az erdők ökoszisztémája iránt érdeklődő erdészből világszerte ismert természetíró. Közérthető magyarázataival még a legvárosiasabb olvasókból is pillanatok alatt kíváncsi gyerekeket varázsolt, akik a szerző letisztult magyarázatainak köszönhetően sorról sorra csodálkoztak rá a természet szinte felfoghatatlanul kifinomult kölcsönhatásaira. Új könyvében további érzékletes példákkal szolgál arra, hogy a természet egyensúlyának felborításához milyen apróságok is elegendőek, hogy a Föld soha nem nyugvó gépezetében a legkisebb fogaskeréknek is óriási szerepe van – nekünk, embereknek pedig abban, hogy jó órásmesterekként viselkedjünk, és mindegyik alkatrészre a legjobb tudásunk szerint vigyázzunk.


Philippe J. Dubois – Élise Rousseau: Tyúkeszűek-e a madarak? – Madárbölcselet 22 tételben

Bolygónk több mint 18 000 madárfaj otthona, a mindössze néhány centiméteres kolibriktől a két és fél méter magas struccokig, a sarkvidék röpképtelen pingvinjeitől a közel 400 km/órás sebességre is képes vándorsólyomig. Vannak köztük monogám típusok és igazi szívtiprók, némák és fülsiketítően hangosak, kontinenseket átszelő, megrögzött utazók és egy helyben toporgók. Megfigyelésük ma már nemcsak a profi ornitológusok előjoga, hiszen egyre több, a nagyközönség számára szervezett madárles várja az érdeklődőket hazánkban ugyanúgy, mint külföldön. Philippe J. Dubois és Élise Rousseau könyve tökéletes kiegészítője lehet ezeknek a családi programoknak, hiszen ezernyi olyan információmorzsát tartalmaz, ami mindannyiunk számára újdonságként szolgálhat, és rányithatja szemünket a madárvilág ezernyi rejtett csodájára.


Morten A. Stroksnes: Tengerkönyv – Sós történet barátságról, kalandról és a felszín alatt nyüzsgő életről

A tengerek azóta ejtik rabul az emberi képzeletet, mióta képesek vagyunk szavakba önteni vágyainkat és félelmeinket. Történeteink évezredek óta töltik meg rémségekkel és csodákkal a végtelen óceánt, az Odüsszeiától Gulliver kalandjain és Joseph Conrad tengerésztörténetein át Ahab kapitány és Moby Dick végzetes küzdelméig. A norvég történész, újságíró, fotós és író Morten A. Stroksnes könyve sorra veszi tenger és ember bensőséges kapcsolatának mérföldköveit, bemutatja a Norvégia egyik legkülönlegesebb vidékét, miközben társával az óceán egyik legrémisztőbb fenevada, a grönlandi cápa nyomába ered. Kultúrtörténet, természetrajz, útleírás és egy hátborzongató tengeri kaland egyszerre, a tavalyi év egyik legérdekesebb kötetébe sűrítve.