Szatirikus szépirodalom, romantikus bestseller, mesés fantasy vagy szívfacsaró thriller? Összegyűjtöttük azokat az izgalmas megjelenéseket, amelyeknek már most helyet kell szorítanod a könyvespolcodon! Ha igazi könyvmoly vagy, egy részüket ebben a hónapban már be is szerezted!

Krasznahorkai László – Zsömle odavan

A magyar kortárs irodalom méltán ünnepelt szerzője januárban töltötte be a 70-ik életévét, és habár ez is éppen elegendő ok az örömre, az író új könyvvel tért vissza olvasóközönségéhez. A Zsömle odavan című regény éppen csak annyira ábrázolja szatirikusan a magyar rögvalóságot, amennyire az a hamisíthatatlan hungarikumhoz illik. A történet főszereplője a 91 éves Kada Józsi bácsi, aki semmi másra nem vágyik, csupán a nyugalomra és a teljes ismeretlenségre. Persze ez érthető, ha az ember IV. Béla és Dzsingisz kán törvényes leszármazottja. A nyugdíjas villanyszerelő egy isten háta mögötti falucskában éli mindennapjait, ám a világ kíváncsi tekintete ott is rátalál… Azoknak, akik kíváncsiak a karneváli Magyarország groteszk humorral átitatott életképeire, Krasznahorkai László új alkotása kötelező darab!

Krasznahorkai László könyvét szerkesztőségünk is az év legjobban várt kötetei közé sorolta:

Dennis Lehane – Apró irgalmak

Dennis Lehane a kétezres évek derekán megkerülhetetlen alakja lett a bűnügyi thriller műfajának. A Titokzatos folyó, valamint a Viharsziget méltán ünnepelt szerzője idén új, lélekfojtogató regénnyel tért vissza közénk. Az 1974-es bostoni hőhullám idején játszódó, több szálon futó történet középpontjában egy kétségbeesett, ám mindenre elszánt édesanya, Mary Pat áll, aki eltűnt tinédzser lánya után nyomoz. Jules eltűnése ugyanolyan rejtélyes és megmagyarázhatatlan, amilyen Auggie Williamson halálesete is. A fekete fiatalember holttestére a metróban találnak rá, a rendőrség pedig látszólag tehetetlen az ügyet illetően… Minden nagyvárosnak megvan a maga bűnöktől terhelt, sötét oldala, ám Dennis Lehane a sajátjáról brutális tablót is készít. Ha ízelítőt szeretnénk kapni az Apró irgalmak feszültséggel teli, izgalmas miliőjéből, a Libri Magazin új formátumával könnyen beleolvashatunk a regény részletébe.

Az Apró irgalmak részletét itt tudja elolvasni:

Elizabeth Lim – Hat bíborszín darumadár

Ez a mesék és mítoszok világából merítkező, a távol-keleti kultúrát varázslatosan bemutató fantasy regény igazán üdítő színfoltja a Young Adult könyvek felhozatalának. Nem csupán az izgalmas elemekben bővelkedő, igényes tartalom lehet csábító a számunkra, hanem a kiadvány külső megjelenése is. Mind a borító, mint az éldekorált megoldás egy igazán lélegzetelállító esztétikai élménnyel gazdagít minket. A történet főszereplője, Shiori’anma, Kiata hercegnője súlyos titkot őriz. A lány tiltott varázserőt birtokol, ami felkelti gonosz mostohaanyja figyelmét. A nő darumadarakká változtatja a lány testvéreit, Shiroit némaságra ítéli, valamint összeesküvést szervez a királyság ellen. Csakis a hercegnő mentheti meg Kiatát. A megoldást egy darumadár, egy szeszélyes sárkány és egy fiú jelenti számára. A 2024-es Sárkány éve kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy körbevegyük magunkat olyan remek könyvekkel, amelyek a fantázia szárnyán ide repítik nekünk az autentikus keleti hangulatot. Elizabeth Lim egyedülálló története kétségkívül ilyen! 

Mi a jelentősége a Sárkány Évének a kínai mitológiában, és hogyan kapcsolódik mindehhez az irodalom? A kérdésnek bővebben utánajártunk legutóbbi cikkünkben:

Christina Lauren – Szerelem és egyéb szavak

Február 14-én idén is Valentin-napot ünnepeltük, ezért a könyvek szerelmeseinek egy igazi romantikus történetet is ajánlottunk Hét könyveként. Christina Hobbs és Lauren Billings szerzőpáros évek óta gyártja a jobbnál jobb romantikus regényeket Christina Lauren írói álnéven. Könyveikkel az évek során többször is szerepeltek a New York Times bestseller listáján. A 21. Század Kiadó jóvoltából gyönyörű, élfestett kiadásban most mi is kézbe vehetjük a Szerelem és egyéb szavak megható történetét.

Macy szép lassan megszokja az élményszegény hétköznapok menetrendjét; gyakornoki állást vállal egy gyermekklinikán, tervei között szerepel, hogy összeházasodik egy idősebb, jómódú férfival. Lassan, de biztosan építgeti az életét, ám egy váratlan találkozás a gyermekkori szerelmével, Elliottal, mindent felforgat körülötte. Annak idején a fiú szerelmet vallott Macynek, de rögtön aznap össze is törte a szívét. Vajon a lány képes megbirkózni a múlt sajgó emlékével, és vajon happy enddel zárul kettejük sorsfordító találkozása? Ha furdalja az oldalunkat a kíváncsiság, keressük fel a legközelebbi könyvesboltot, és járjunk utána!  

Christina Lauren előző kötete A lelkitárs-egyenlet a Tiktokon is népszerűvé vált: