Itt az újév, ideje hát a szokásos fogadalmakon újra elgondolkoznunk! Ugye ti is mindig megígéritek magatoknak, hogy az elkövetkező évben többet fogtok olvasni? A 2024-es esztendőben lesz is miből válogatni, ugyanis jobbnál jobb megjelenésekre számíthatunk. Mutatjuk, hogy miket kell biztosan felhalmoznunk a könyvespolcokra!

Krasznahorkai László: Zsömle odavan

Krasznahorkai László neve egyet jelent a magas minőségű szépirodalommal. Új regénye is legalább olyan kifinomult koncepció szerint mozgat egy több szálon futó történetet, akár előző nagy elbeszélései. A Zsömle odavan főszereplője, a 91 éves Kada Józsi bácsi semmi másra nem vágyik, csupán a nyugalomra és a teljes ismeretlenségre. Persze ez érthető, ha az ember IV. Béla és Dzsingisz kán törvényes leszármazottja. A nyugdíjas villanyszerelő egy isten háta mögötti falucskában éli mindennapjait, ám a világ kíváncsi tekintete ott is rátalál. És vajon mi történik Zsömlével, Józsi bácsi szeretett, házőrző kutyájával?  A szerző groteszk és szatirikus új regénye – New York, Dalmácia és Türingia után – visszavezényel minket a karneváli Magyarországra.

Várható megjelenés: megjelent

A képen Krasznahorkai László Zsömle odavan című könyve.

Náray Tamás: Barbara – Az esély (3. kötet)

Náray Tamás lenyűgöző, korszakokon és országokon átívelő családregénye a záróakkordjaihoz ér. Barbara Sobol túléli a világháborút, ám családja megtizedelődik, súlyos tragédiák árnyékolják be az életét. A következő évtizedek sem hoznak megkönnyebbülést, bujkálás, internálás és méltatlan munka vár rá, míg imádott kislánya, Krisztina tőle távol, a nagyszülőknél marad. A több szálon és idősíkon futó történet magával ragadó egésszé áll össze, mely minden részletében azt tükrözi, hogy remény és az újrakezdés csodája mindörökké megmaradnak.

Várható megjelenés: 2024. március 20.

Náray Tamás regényfolyamával a Libri Magazin videósorozata, a Sorköz is foglalkozott, ahol a szerző hosszasan mesélt a történetről, keletkezéséről, kulisszatitkokról.

Röhrig Géza: Seherezádé

A Jelenkor kiadó 2024 őszén jelenteti meg Röhrig Géza regényét, a Seherezádét. Habár Röhrig neve a Saul Fia című Oscar-díjas magyar film kapcsán lehet ismerős sokak számára, szépirodalmi tevékenysége azonban már jóval a filmes karrier előtt méltó figyelemben részesült. A regényről egyelőre nem lehet sokat tudni, azonban jó eséllyel fellelhető lesz benne az a fajta pásztázó kíváncsi tekintet, mely a szerző költészetét oly jellemző módon alakította évről évre.

Várható megjelenés: 2024. ősz

Kasiva Hiszasi: A Kamogava Kifőzde

A jó étel képes felidézni a feledésbe merült emlékeket. Tudja ezt Koisi és édesapja Nagare is, akik Kiotó egy csendes mellékutcájában működtetik különleges éttermüket. Ám nem csupán az extravagáns tálalás, és az íncsiklandó ételek miatt érdemes hozzájuk betérni, a kifőzde más szolgáltatásokat is nyújt… Apa és lánya egyedi nyomozói adottságuk birtokában, egy-egy receptúrával fel tudják eleveníteni a régmúltat. A kérdés adott: mégis hogyan? Olyan fogásokat képesek újraalkotni, amelyek kulcsként szolgálnak az elfeledett emlékekhez, ezzel együtt pedig a jövőbeli boldogság megtalálásához is. Legyen az marharagu vagy makrélás szusi – az idő homályába vesző receptek étterme kapcsolatot teremt a múlttal, és utat mutat egy szebb élethez.

Várható megjelenés: 2024. január 15.

A képen Kasivai Hiszasi A Kamovaga Kifőzde című könyve.

Kiemelt kép: Péter Alvarez, 168 óra

Még több cikk a témában: