Minden olvasó számára ismerős kérdések: mi legyen a következő könyv? Hogyan lehet eligazodni a friss megjelenések útvesztőjében? Miért válik egy kötet egyik pillanatról a másikra bestsellerré, akár évekkel az eredeti megjelenését követően?

Talán elsőre nem is gondolnánk, hogy a megoldást a TikTok-on keressük. Pedig a népszerű videómegosztó felület #booktok címkéje alatt izgalmas könyves tartalmakhoz férhetünk hozzá. A booktokerek rövid és kíméletlenül őszinte videókban számolnak be olvasmányélményeikről. Ezek nemcsak az örök „mit olvassak?” kérdésre jelenthetnek választ, de a legnagyobb nézettséget elérő booktokok azt is meghatározzák, hogy melyik könyvekről fogunk még sokat hallani – nem érdemes tehát lemaradni róluk.

Lássuk, melyek a legfelkapottabb könyvek a #booktokon!

Ali Hazelwood: Eszméletlen szerelem

Az írónő 2021-ben robbant be a köztudatba A szerelem képlete című regényével. Első kötetéhez hasonlóan az Eszméletlen szerelem szereplői is a tudományos világban mozognak. Bee Königswasser karrierjében elérkezett a várva várt áttörés: a NASA neuromérnöki projektjét vezetheti. Azzal viszont nem számolt, hogy társvezetőként éppen Levi Wardot jelölik ki mellé, akivel doktori tanulmányaik során korántsem volt zökkentőmentes a viszonyuk. Lehetséges, hogy Bee mégis szövetségesre talál a fiúban? A fiatal kutatónő érzelmi bonyodalmak és szakmai kihívások között lavírozik ebben az elbűvölő romantikus regényben.

A képen Ali Hazelwood Eszméletlen szerelem című könyve.

Taylor Jenkins Reid: Daisy Jones & The Six

A #booktok-on most mindenki a Daisy Jones & The Sixről beszél, ami többek között a regényből készült sorozatnak is köszönhető. Daisy zűrös Los Angeles-i tinédzser, akinek különleges énekhangja és szépsége lenyűgöző hatással van az emberekre. A hetvenes évek legnépszerűbb együttesének sikertörténete akkor veszi kezdetét, mikor egy zenei producer összehozza a fiatal lányt és Billy Dunne bandáját, a The Sixet – a formáció fantasztikusan működik. A regénybeli visszaemlékezésekből nemcsak a Daisy Jones & The Six feloszlásának titkára derül fény, hanem egy rendkívüli időszak képe is kirajzolódik.

A képen Taylor Jenkins Reid Daisy Jones & The Six című könyve.
Forrás: jodiemayreads, Instagram

Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

Krimirajongók számára kötelező olvasmány Holly Jackson fordulatokban gazdag regénye (a szerző regényeit itt ajánlottuk). Öt évvel ezelőtt borzalmas bűneset rázta meg Little Kilton lakóit: a gimnazista Andie Bellt meggyilkolta a barátja – legalábbis így tudják a hatóságok. Pippa, a gimnázium végzős diákja nem hajlandó elhinni, hogy Sal Singh a gyilkos, ezért úgy dönt, fényt derít az igazságra. Az olvasó a főhőssel együtt nyomoz: sms-ek, interjúk és naplóbejegyezések révén kerülünk egyre közelebb a titok megfejtéséhez.

A képen Holly Jackson Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz című könyve.
Forrás: bexilove.b, Instagram

Gabrielle Zevin: Világépítők

Egy fiú és egy lány találkozik. Így kezdődik a Világépítők (könyvről itt írtunk bővebben), ez mégsem egy klasszikus szerelmi történet. Sam és Sadie 1987-ben, egy kórház játékszobájában ismerkednek meg egymással. A videójátékok iránti rajongásuknak köszönhetően a gyerekek között különleges barátság szövődik, ennek ellenére csak nyolc évvel később, egyetemistaként találkoznak újra. Ekkor a Sadie által fejlesztett játék olyannyira lenyűgözi Samet, hogy meggyőzi a lányt, alapítsanak egy játékfejlesztő céget. Gabrielle Zevin regénye óda a videójátékok aranykorához, és két ember három évtizeden átívelő, érzékenyen megírt története.

A képen Gabrielle Zevin Világépítők című könyve.
Forrás: coziness_and_books, Instagram

Christina Lauren: A lelkitárs-egyenlet

Jess Davis egyedülálló anya, aki a nehézségek ellenére remekül helytáll a mindennapokban. A randizással azonban hadilábon áll. Amikor értesül a Kromantika nevű, DNS-s vizsgálaton alapuló társkereső adatbázisról, Jess úgy érzi, eljött az ő ideje. A teszt szerint 98%-ban összeillik a Kromantika alapítójával, dr. River Peñával, és bár a nőnek meggyőződése, hogy a férfi nem lehet a lelki társa, elfogadja dr. Peña ajánlatát. Miközben a cég promóciós rendezvényeit járják, Jess lassan ráébred arra, hogy talán elhamarkodottan ítélte meg a tudóst. A lelkitárs-egyenlet egy lebilincselő történet sorsszerűségről és tudományról, szerelemről és családról. A magyar kiadást ráadásul szemet gyönyörködtető élfestéssel vehetik kézbe az olvasók.

A képen Christina Lauren A lelkitárs-egyenlet című könyve.

Leigh Bardugo: Hat varjú

A #booktok közössége egyöntetű lelkesedéssel fogadta a Hat varjú című fantasyregényt. Ketterdam-ban járunk, ahol Kaz Brekker és öt törvényen kívüli bűnözőből álló csapata lehetetlennek tűnő megbízást kap. Egy jurda parem nevű szer felkutatására indulnak, ehhez azonban a világ legjobban őrzött börtönébe kell bejutniuk. A regényben feltárul a hat varjú múltja, és az olvasó egy páratlanul izgalmas kaland történetét követheti végig.

Még több cikk a témában: