Május 19-én az előző évekkel ellentétben újra személyesen, egy nagyszabású gálaest keretein belül adták át a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. 2022-ben a Libri irodalmi díjat Krasznahorkai László Herscht 07769 című elbeszélése, a közönségdíjat pedig Bödőcs Tibor Mulat a Manézs című politikai szatírája kapta. A nagyszabású gálán életre kelt a tíz döntős könyv egy-egy részlete is. Képes beszámolónkat láthatják.

A tíz döntős alkotás egyedülálló világát megidéző műsorban a színházművészet eszköztárával, valamint fényfestés segítségével elevenedtek meg a kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotásai. A gálaműsoron fellépett többek között: Kerekes Vica, Keresztes Tamás, Koltai Róbert, Kovács Lehel, László Lili, Nagypál Gábor, Orosz Ákos, Ónodi Eszter, Tenki Réka és Pataki Ferenc, az est házigazdája pedig Bősze Ádám volt.

A műsor összeállításában és az élő közvetítés lebonyolításában a Színház TV stábja működött közre. Az eseményről készült gálavideót a közönség az RTL Most! felületén nézheti vissza.

Idén hetedik alkalommal adták át a Libri irodalmi díjakat, 2019 után újra személyesen. A gálaműsort Radnai Márk rendezte.
Az est házigazdája, Bősze Ádám.
Tenki Réka és iamyank a Szavak mélyről című jelenetben, ami Tóth Krisztina Bálnadal című verseskötetét idézte meg.
Keresztes Tamás Krasznahorkai László Herscht 07769 című könyvének egyik részletét adta elő.
Pataki Ferenc a Játék a betűkkel című jelenetben Bartók Imre Lovak a folyóban című könyvéből adott elő egy részletet.
Vecsei H. Miklós az Apa csak egy van című jelenetben, amely Gerlóczy Márton Fikció 1. – A katlan című könyvét mutatta be.
Bödőcs Tibor Mulat a Manézs című könyvének egyik jelenetét Nagypál Gábor és Orosz Ákos adta elő.
Keresztury Tibor Hűlt helyem című könyvének részletét hangjátékként vitték színpadra. A jelenetben Koltai Róbert, Molnár Piroska, Lázár Kati, Mucsi Zoltán, Stohl András, Fekete Ernő, Epres Attila, Keresztes Tamás, Debreczeny Csaba, Mészáros Béla, Kovács Lehet, valamint Patkós Márton működött közre.
Kerekes Vica, miközben Szvoren Edina Mondatok a csodálkozásról című kötetének Ó. című novellát adja elő.
Kovács Lehel a Danyi Zoltán A rózsákról című könyvét bemutató, A homok és a tenger fantázianevű jelenetben.
Závada Péter Gondoskodás című kötetének egyik versét Ónodi Eszter adta elő.
László Lili az elsőkötetes Vonnák Diána Látlak című novelláskötetének világába vezette a nézőket.
A zsűri tagjai: Beck Zoltán, a 30Y énekes-gitárosa, egyetemi adjunktus; Fullajtár Andrea színművész; Károlyi Csaba irodalomkritikus, az ÉS főszerkesztő-helyettese; Szilágyi Zsófia irodalomtörténész és Bálint András színművész.
Bödőcs Tibor és Krasznahorkai László, a Libri irodalmi díjak nyertesei.

Fotók: Miknyóczki Dóra