Ha te is lerágtad mind a tíz körmöd az elmúlt év legjobb hazai science fiction és fantasy történetein, most sem fogsz unatkozni, ugyanis nyilvánosságra hozzuk a megjelent művek kapcsán, hogy melyik esélyes a rangos Zsoldos-díj elnyerésére. Mutatjuk, hogy idén mely regények, novellák és műfordítások kerülnek a szakmai zsűri elé.

A díjat, Zsoldos Péter halálának évében, 1997-ben alapították azzal a céllal, hogy minden esztendőben megjutalmazzák az adott év legjobb sci-fi regényeit és elbeszéléseit. 2021-től a Libri is részt vesz az irodalmi díj támogatásában, amelynek kategóriáját kibővítették a fantasztikum egészére (weird, természetfeletti horror), illetve az utóbbi elbírálások alkalmával már a legjobb fordítás is elismerésben részesült. A díjra azok a művek esélyesek, melyek az előző évben december 1-ig Magyarországon, illetve a magyar nyelvterületen megjelentek.

A győzteseket hagyományosan április 20-án, a szerző születésnapján hirdetik ki. A szakmai zsűri döntésével párhuzamosan az olvasók véleménye is számít a legjobb magyar regénnyel kapcsolatban, ezért a shortlistben szereplő művek közül az egyik közönségdíjban is részesülhet.

2024-ben regény kategóriában az alábbi három mű esélyes a Zsoldos-díjra:

Kleinheincz Csilla – Alvilági szövedék (GABO Könyvkiadó)

Az Ólomerdő-trilógia szerzőjének legújabb könyve egy olyan nagyszabású fantasy történetet foglal magába, amelyben a falu és város képzelt dichotómiája kerül előtérbe a közösségi szokások, az istenkultusz elgondolása, valamint az erőegyensúly szerint. Mind a hegyi falu hagyományőrző lakóinak, mind pedig az iparváros polgárainak elképzelhetetlen árat kell fizetnie a békés együttélésért. A kérdés csak az, hogy vajon az a veszélyekkel teli világ, amelyben élnek, megteremti-e számukra az ehhez szükséges feltételeket?

Markovics Botond – Felfalt kozmosz (Agave Könyvek)

Markovics Botond évszázadokon és fényéveken átívelő regényében meghökkentő kozmológiai elméletek, nagyszabású szupertechnológiák és felfoghatatlan világokba tartó űrexpedíciók sorakoznak fel a civilizáció védelmében, miközben briliáns elméjű tudósok, halhatatlan diktátorok és elszánt vallási vezetők küzdenek vélt igazukért.

Rusvai Mónika – Kígyók országa (GABO Könyvkiadó)

Két női sors nagyszabású történetét meséli el Rusvai Mónika legújabb regénye. A Kígyók országa a történelmi és lelki traumák világok közötti mágikus átjárhatóságát vetíti elénk. Mennyi múltbéli sebet képes egy-egy érintés begyógyítani, mennyi titkot őrizhet egy-egy rossz emlék, és vajon milyen emberfölötti erő lakozik az erdő fáiban? Minden tettnek generációkon átívelő következménye van…

A regények mellett az alábbi öt novella került fel a shortlistre:

  • Fekete I. Alfonz: Szétszálazottak (The Black Aether: Ébredés) (Agave Könyvek)
  • Gaura Ágnes: Az erdő szíve (Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2023, GABO Könykiadó)
  • László Zoltán: Önkéntelen alakfelismerés (Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2023, GABO Könyvkiadó)
  • Markovics Botond: Mi dolga maradt? (Hévíz Folyóirat 2023/2 A.I.)
  • Moskát Anita: Innen már nem fordulhatsz vissza (Kortárs Folyóirat)
  • Rusvai Mónika: Csontról csontra (Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2023, GABO Könyvkiadó)

Műfordítások közül pedig ez a három mű jutott a döntőbe:

  • R. F. Kuang: Bábel (ford. Horváth Vivien) (Agave Könyvek)
  • Hiron Ennes: Pióca (ford. Kleinheincz Csilla) (Agave Könyvek)
  • Robert Repino: Mort(e) (ford. Zónai Melinda) (Multiverzum Kiadó)

További információ a díjjal, a jelölésekkel, valamint a közönségszavazással kapcsolatban a hivatalos honlapon érhető el: https://zsoldospeter.hu

Még több cikk a témában: