Horváthné Kopányi Eszter

boltvezető

Ezek érdeklik: „mindenevő” vagyok Miért?

Valamikor régen volt egy könyvesbolt, a bejárati ajtótól jobbra és balra két kicsi kirakata volt, amelyeken át benézve késő ősztől a tavasz végéig kristálytisztán látszott a kerek vaskályha körül megolvadt levegő, így nem volt kérdés, hogy a hidegről bemenjen-e az ember átmelegedni és nézelődni kicsit. Ha szerencséje volt a betérőnek, találkozhatott Mobyval, a hátsó kertszomszéd erdélyi kopójával, a kályha őrzőjével. Rendkívül barátságos eb volt, kedvelte a könyvesbolt meghitt hangulatát, az ott dolgozókat és mindenkit, akinek egy-két kedves szava volt hozzá. Úgy emlékszem ezekben az években szerettem meg a könyvesbolt világát, ami az azóta eltelt három évtizedben fantasztikusan megváltozott, ám néhány tekintetben, az idő vasfoga ellenére is örökzöld maradt. Itt vannak még az olvasó vásárlók, a szakmát szerető kollégák és az illatos, színes, érdekes, különleges, lenyűgöző és csodálatos könyvek.

Az elnök macskája

Mindenkinek szívből ajánlom, aki szereti a rövid anekdotákat, a kisebb terjedelmű fejezeteket, amelyekből egy nagyszerű, kompakt történet áll össze a könyv végére. Egyrészt korrajz, másrészt életrajz, és nem utolsósorban hiányt is pótol Abházia és Szuhumi történetét tekintve. Mihail Tyemurovics (Abházia első titkára) alakján keresztül arra is rávilágít a szerző (aki Grúzia művelődési minisztere is volt), hogy Hruscsov idejében, magas pozícióban is lehetett az ember tisztességes, az életet tisztelő, a közössége számára megbecsült és szerethető jellem. Olyasvalaki, aki szerette az ételt, a bort, a köszöntőket, az életnek minden nemű és rangú formáját, különösképpen a nőket.
„- Nem fél tőle, Mihail Tyemurovics, hogy majd ha már nem lesz első titkár, mindenki csak arra fog emlékezni, hogy éttermeket építtetett?
– Ellenkezőleg, büszke leszek rá, drága hölgyem.”

További könyvajánlók

A Farm

A Farm című könyv egy remekül megírt történet, melyben nehéz emberi sorsokat ismerhetünk meg. A középpontban

Naomi Alderman – A hatalom

Mi történik akkor, amikor a „gyengébbik nem” hatalmas erő birtokába jut? Mit tesz ezzel a fegyverrel

Négy betű

AIDS. Négy betű, egy szó, amelyet meghallva az ember elborzad és automatikusan előtör belőle az előítélet,

Szakértőink ajánlói

Munkatársaink ajánlói

Négy betű

AIDS. Négy betű, egy szó, amelyet meghallva az ember elborzad és automatikusan előtör

lm.png
A sorvezető

Ne maradjon le az irodalmi világ legfrissebb híreiről, iratkozzon fel a Libri Magazin hírlevelére, hogy első kézből értesüljön a hazai és nemzetközi kulturális izgalmakról!
A „Beküldés” gomb megnyomásával elfogadom az a Libri Könyvkereskedelmi Kft.adatkezelési tájékoztatóját.