Végiggondoltuk már valaha, hogy honnan ered mindaz, amit a világról és magunkról gondolunk? Hogy az idők során megszerzett rengeteg információ valóban tudás-e? 

A Tóth Balázs – Csányi Vilmos szerzőpáros munkája gondolatébresztő és szemléletformáló utazásra invitál minket. Utunk során végigszáguldunk különböző történelmi korokon, törzsi, nyugati és keleti kultúrákon, az adott társadalmak és korszakok hiedelmein és szokásain. És persze olykor összehasonlítjuk az emberi viselkedést az állatvilágban tapasztalt jelenségekkel.

Annyi minden van, amit tudni vélünk, annyi mindenben vagyunk holtbiztosak, miközben az élet lépten-nyomon ránk cáfol.

hiedelmeink

Mit hihetünk el? Kinek higgyünk? Egy Istenben vagy többen? Milyen orvoslásnak és szakvéleménynek szavazzunk bizalmat? Szükség van-e propagandára? Miként lehet vezetni társadalmakat? Hogyan történhet meg az, hogy adott esetben egy gyógyhatásúnak vélt (de valójában placebo) készítmény időnként mégis gyógyulást okoz? Mit higgyünk el abból, amit az interneten, a közösségi médiában olvasunk? Mennyire leszünk kiszolgáltatva a jövőben a robotoknak és informatikai parancsoknak? Élhetnek-e emberek egyszer majd egy másik bolygón?

Ez a könyv kimozdított a komfortzónámból, és akár fogadni is mernék, hogy így lesznek ezzel mások is. Mert olyan kérdéseket vet fel, amikre a válaszokat eddig szilárdnak és megingathatatlannak gondoltuk. Megkérdőjeleződik benne mindaz, amit a nagyszüleink, vagy a még régebbi korok emberei gondoltak, és az is, amiben a legtöbb mai ember hisz.

Olvasás közben világossá vált számomra is, hogy az élet nagy kérdéseire adott személyes válaszainkat, a „bölcsek kövét” minden esetben az adott kultúra, az adott kor hiedelmei táplálják. A hiedelmek, melyek alapulhatnak ideológiákon, szokásokon, családi és baráti befolyáson, vagy személyes tapasztalatokon egyaránt. 

Ajánlom a Hiedelmeink elolvasását azoknak, akiknek sziklaszilárd véleménye van arról, hogy miként működik a világ. Azoknak, akik szerint a dolgok feketék és fehérek. De ajánlanám azoknak is, akik eddig elvesztek a mindennapokban, és csak a rövid távú céljaikért hajtottak. Ez a könyv kiváló alkalmat ad arra, hogy egy kicsit elgondolkodjunk az élet nagy kérdésein. Akár olyan alapvető dolgokon is, mint a család fontossága, vagy a vallás jelentősége. Azt gondolom, hogy ez a könyv jó eséllyel formálja majd a leendő olvasók gondolkodását. Csak ne úgy üljünk neki, hogy azt hisszük, már mindent tudunk. Inkább maradjunk nyitottak és kíváncsiak!