Manapság a bűnügyi hírekről minden nap értesülünk az internetről és a TV-ből, de legtöbbször nem tudjuk, hogy milyen motiváció állhat egy-egy szörnyűség hátterében, ki mozgathatja a szálakat, miért nem kerül rács mögé a bűnöző. Dezső András, az index.hu újságírója, a hazai bűnügy, a szervezett bűnözés és titkosszolgálatok témáinak szakértője az elmúlt évek során megismert bűnügyi történeteit és összefüggéseit, hazánk főbb kriminalisztikai eseményeit dolgozza fel ebben a terjedelmes kötetben. A sztorik hitelessége felől nem lehet kétségünk, mivel jogerős bírósági ítéletek, nyomozati iratok, titkosszolgálati jelentések, korabeli újságcikkek és számtalan személyes interjú, beszélgetés alapján állt össze a könyv.

Maffiózók mackónadrágban

Már maga a címválasztás is utal arra, hogy nem a hollywoodi filmekben elénk tárt olasz vagy ír maffiózóknak legendás történeteihez hasonló jelenetek játszódtak le korábban itthon, bár kétségkívül vannak olyan etűdök, amik minden további nélkül megállnák a helyüket akciófilmekben is. Gondoljunk csak a 90-es évek nagy hazai leszámolásaira: a Prisztás-gyilkosságra, a médiavállalkozó Fenyő János fényes nappal történő kivégzésére vagy az Aranykéz utcai robbantásra.

Az író a 60-as, 70-es évek ügyeskedőitől és futtatóitól a 90-es évek legdurvább leszámolásain át egészen napjainkig (ami leginkább az elszámoltatások, a múlt maffiaügyeinek lezárásából áll) meséli el a magyar maffiatörténelem sokszor egy időben zajló történetszálait és ezek során megismerteti az olvasóval a legfontosabb szereplőket. Bevallom, ezt azért nem könnyű nyomon követni, hiszen rengeteg a történet, rengeteg a figura, akik néha több becenéven is futnak. Az író mentségére legyen mondva, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy ne veszítsük el a fonalat, hiszen a fejezetek előtt bemutatja, kik bukkannak fel a történetekben, illetve a könyv végén van egy kis névhatározó is.

A különböző szervezett bűnözői körök háttereit, felemelkedésüket, konfliktusaikat és bukásaikat tényekre alapozva, olvasmányos, akciófilmeket és komoly thrillereket idéző módon rekonstruálja teljes valójában, a bulvárt, a pletykákat azonban legfeljebb érintőlegesen említi. Bemutatja az egykori rettegett Los Angeles-i magyar maffia kialakulását, állambiztonsági kapcsolatait és leszámolásait, Markó Béla személyiségrajzát. A nyolcvanas években egy-egy étterem, éjszakai lokál köré csoportosuló, egykor küzdősportokat űző nehézfiúk viaskodásait, betöréseket tucatszámra elkövető bűnözőket, strómanokon keresztül tisztára mosott pénzek útvonalait, és megismerjük a hírekben sokszor emlegetett Tasnádit, Kisbandit és Jozef Rohacot.

A szerző elmeséli, hogy a rendszerváltás zavaros vizein hullámlovasként feltűnő, majd elbukó hazai és külföldi rosszfiúk hogyan próbáltak jelentős magánvagyonhoz jutni. Leírja az Energolos olajmaffia meggazdagodását és bebörtönzését, valamint a hazai bűnügyi történelem legbrutálisabb leszámolásainak időszakát, ahol a Balaton királya Szlávy Bulcsú eltűnik, Fenyőt és Prisztást fényes nappal lelövik az utcán, és „Menyét”, azaz Portik Tamás elkezdi igazán kavarni a szálakat, Vizó pedig építi az éjszakai királyságát Budapesten és vidéken egyaránt.

Dezső András könyve sok régi történetet mesél el hiánypótlóan az elmúlt 50 évből. Bíróságokat is megjárt, a média által felkarolt bűnügyeket, és az eddig kisebb visszhanggal járó, de a magyar szervezett bűnözés krónikájában fontos láncszemekként sorakozó eseményeket és személyeket is bemutat. Alapos és tényszerű, mégis szórakoztató leirata a történteknek, ahol nem volt egy öltönyös, mindenkit kézben tartó „Don”, mint a filmekben, sokkal inkább magyaros, zavarosban halászós, mackónadrágos keményfiúk, akik ideig-óráig kiskirályként tarthatták rettegésben az országot.