A sorvezető

Bogár Roland

eladó

Van-e olyan könyv, amit kifejezetten a borítója miatt olvastál el?

Nem igazán. De olyan volt, hogy egy könyvet nem vettem meg a borítója miatt, inkább vártam, hogy ráakadjak egy másik kiadásra.

Hány könyvet olvasol el egy évben?

Attól tartok még nem eleget.

Mi volt az a könyv, ami eddig a legnagyobb hatással volt rád?

Talán Orwell 1984 című kötete. Félelmetes az az atmoszféra, amit alkotott.

Indiáncseresznye

Kedves és szórakoztató novellafüzér. A szerző kiválóan megvalósította a gyermeki, összeszedetlen, felnőtteskedő elbeszélői hangot. Egy serdülő fiúcska szemüvegén keresztül látjuk a ’90-es éveket egy Somogy megyei kisvárosban. Nincs dráma, nincs ünnepélyesség. Átlagos gyerekek, átlagos családokban. Óvó, dorgáló környezetben, de bő szabad levegőn. Volt gyerekszobájuk, igazi. Vasszánkón, nejlonzsákon csúszkálás, sárga brazil mezt ellepő bogarak, a település goromba kutyája, szörp vedelés, a jégkrémesre várás, és sok-sok tulajdonnévvel illethető emlékek. Mindezek nem anekdótázva, jelszavakként vannak bedobva, hanem egy-egy kis történet részei, maguk is mikrosztorikat alkotva. A gyereklétüket a ’90-es vagy a 2000-es évek legelején letudó olvasóknak biztosan sok mosolyt okoz. Nagyon jól el van találva a kiskamasz ártatlan szemlélődése a világ komolyabb része felé. A sorok között kidugja fejét a délszláv háború, az alkoholizmus, az elhidegülés, a gyerek jellembeli formálódásának buktatói. Maga a korszak is fontos, hiszen még kapcsolódik a régi világhoz, de már vitathatatlanul belépett az újba.

További könyvajánlók

Szakértőink ajánlói

Munkatársaink ajánlói

lm.png
A sorvezető

Ne maradjon le az irodalmi világ legfrissebb híreiről, iratkozzon fel a Libri Magazin hírlevelére, hogy első kézből értesüljön a hazai és nemzetközi kulturális izgalmakról!
A „Beküldés” gomb megnyomásával elfogadom az a Libri Könyvkereskedelmi Kft.adatkezelési tájékoztatóját.