A stresszoldás egyik legkönnyebben elérhető, mégis leghatékonyabb módszere az olvasás. Egy, a Sussexi Egyetemen végzett 2009-es kutatás szerint már napi fél óra olvasás is 68%-kal csökkenti a minket ért stressz élettani hatásait, és így hosszú távon is képes csökkenteni az életvitelünkből és a környezetünkből fakadó kockázatokat. A könyvek, a történetek segítségével nemcsak szellemi frissességünk megőrzésére kapunk lehetőséget, de olvasás közben – amennyiben megfelelő könyvet választunk – csökken a pulzusunk, egyenletessé és lassabbá válik a légzésünk, így az egész szervezetünk hatékonyabban tud regenerálódni.

A rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás egyre szélesebb körben ismert pozitív hatásai mind többeket győznek meg arról, hogy érdemes odafigyelniük ezekre. Bár Magyarország továbbra is elmarad az európai átlagtól, ami a lakosság testmozgásra fordított szabadidejét illeti, szerencsére már hazánkban is egyre többen döntenek úgy, hogy időt és energiát áldoznak testi egészségük megőrzésének oltárán.

De vajon igaz ugyanez a mentális egészségünkre is? Szellemi jóllétünk fontossága jóval kevesebb teret kap napjaink médiatartalmai között, és amíg a különböző edzésprogramoknak, diétáknak, egészségmegőrzési tanácsoknak mára jóformán saját iparága alakult ki, arról jóval kevesebb szó esik, hogy miként tudjuk csökkenteni az életünk stresszforrásait és ellenszegülni a mindennapokban minket ostromló zajnak.

Persze erre is rengeteg módszer létezik, az évezredes hagyományokra visszatekintő meditációs technikáktól a manapság reneszánszát élő jógán át a zajszűrős fejhallgatók legújabb generációjáig, ezek közül a leghatékonyabb azonban alighanem az olvasás. Ennek ellenére a felmérések azt mutatják, hogy a könyvolvasás egyre kisebb szerepet játszik mindennapi életünkben.

A Társadalomkutatási Intézet 2020-as tanulmánya szerint a magyar lakosság 13%-a olvas rendszeresen, míg ez az arány 15 évvel korábban még körülbelül 25% volt.

Ennek nyilvánvalóan köze van a közösségi média térnyeréséhez és az interneten egyre szélesebb körben és könnyebben elérhető videótartalmakhoz, ezek a felületek azonban ritkán segítenek a mindennapokban bennünket érő stressz oldásában és a valódi szellemi kikapcsolódásban.

A Libri idén karácsonykor szeretne mindenkinek lehetőséget biztosítani, hogy néhány percre ki tudjon szakadni a világ zajából. Országszerte, kültéri hirdetőfelületeken elhelyezett QR-kódok segítségével néhány másodperc alatt elérhető e-könyv- és hangoskönyvrészletek várják azokat, akik egy kis nyugalomra vágynak az utazás, a várakozás vagy a karácsonyi nagybevásárlás ideje alatt.

Emellett a Libri karácsonyi díszkötetsorozatának legújabb részeivel is arra törekedtünk, hogy az ünnepi időszakban minél könnyebbé tegyük azok dolgát, akik olvasással szeretnék tölteni a kikapcsolódásra szánt perceket, órákat.

Babits Mihály A gólyakalifa című lélektani detektívregénye az élet és az álmok, a valódi „én” és a tudatalatti izgalmas párbeszéde, míg Krúdy Gyula Szindbád-novelláiból összeállított új válogatásunk egy már letűnt kor romantikáját és semmihez sem hasonlítható hangulatát idézi meg.

A közhely úgy szól, hogy a karácsony a szeretet ünnepe. Az ajándékok beszerzése, a családi programok összeegyeztetése és a karácsonyi menü összeállítása sokak számára az év legjobban várt időszakának kellemes terhei, ám a témában készült nemzetközi kutatások és a saját tapasztalataink is azt mutatják, hogy egyre többen vannak, akik ezeket a heteket stresszforrásként, folyamatos rohanásként élik meg. Reméljük, hogy nekik tudunk segíteni karácsonyi olvasásnépszerűsítő programunkkal és díszköteteinkkel, hogy ebben az évben ne elfáradjanak, hanem feltöltődjenek az ünnepi időszakban.