Libri Portré

158 éve született William Butler Yeats

Nobel-díjas ír költő, drámaíró és politikus, az ír nemzeti irodalom felemelkedésének egyik élharcosa. Költészetében szakított a viktoriánus irodalom kötött formáival, és a szabadvers felé fordult, témáit pedig főleg az ír folklórból és a kelta mondahagyományból merítette. Legismertebb versei az Innisfree (1893), A második eljövetel (1920), a Léda és a hattyú (1923), valamint a Hajózás Byzantiumba (1928).

Tovább olvasom »

335 éve született Alexander Pope

Költő és műfordító, a 18. századi angol irodalom egyik legnagyobb hatású alakja, Shakespeare után a második legtöbbet idézett angol szerző. Fürtrablás (1712) című vígeposza többek között Csokonai Vitéz Mihályra is mély benyomást tett, ami Csokonai Dorottya (1804) című művében érhető tetten.

Tovább olvasom »

109 éve született Romain Gary

Roman Kacew néven született, litván származású francia író, filmrendező. A II. világháborúban a francia, majd az ország kapitulációját követően a brit légierő vadászpilótájaként szolgált, több tucat sikeres bevetésben vett részt. A háború után tagja volt az ENSZ francia küldöttségének, valamint konzulként is dolgozott Los Angelesben.

Tovább olvasom »

459 éve született William Shakespeare

Angol drámaíró, költő és színész, az angolszász irodalom legismertebb alakja. Közel 3000 olyan, mára hétköznapinak számító szó és kifejezés található az angol nyelvben, ami az ő műveiben bukkant fel először.

Tovább olvasom »

207 éve született Charlotte Brontë

Angol regényíró és költő. Leghíresebb alkotása a Jane Eyre (1847), Charles Dickens Twist Olivér című műve mellett a világirodalom egyik első olyan regénye, amelyben – legalábbis a történet elején – egy gyerek az elbeszélő.

Tovább olvasom »

118 éve született József Attila

Költő, műfordító, külföldön az egyik legismertebb magyar lírikus. Fiatal korában ragadta magával a kommunizmus eszméje, ezért sok költeménye a Rákosi- és a Kádár-korszak ünnepelt szózata lett. Születésének évfordulóján ünnepeljük a magyar költészet napját.

Tovább olvasom »

118 éve született Rejtő Jenő

Reich Jenő néven született kabaré- és regényíró, a magyar ponyvairodalom legismertebb képviselője, akinek olyan remekműveket köszönhetünk, mint a Piszkos Fred, a kapitány (1940), A Vesztegzár a Grand Hotelben (1940) és A csontbrigád (1941).

Tovább olvasom »

195 éve született Henrik Ibsen

Norvég drámaíró, akit Szophoklész, Shakespeare, Goethe és Schiller mellett a műfaj egyik legnagyobb hatású alakjaként tartanak számon. Színműveit a klasszikus, görög hagyományú szerkesztés és a metsző társadalomkritika jellemzi.

Tovább olvasom »

71 éve született Douglas Adams

Angol író, az ötrészes – tehát bevallottan hibásan elnevezett – Galaxis útikalauz stopposoknak-trilógia szerzője. Írói karrierjének kezdete előtt dolgozott többek között egy csirkefarmon és egy gazdag katari család testőreként is.

Tovább olvasom »

217 éve született Elizabeth Barrett Browning

Angol költő, a viktoriánus irodalom egyik legnépszerűbb alakja. Bár iskolába nem járt, tehetős családja könyvtárának köszönhetően már egészen fiatalon nagy műveltségre tett szert. 12 éves korában írta meg első jelentősebb művét, A marathoni csata (1809) című epikus költeményt, amit apja adatott ki a saját költségén, 50 példányban.

Tovább olvasom »

110 éve született Irwin Shaw

Amerikai dráma-, novella-, regény- és forgatókönyvíró. Irwin Gilbert Shamforoff néven, orosz bevándorlók gyermekeként született New Yorkban. Leghíresebb könyve az Oroszlánkölykök (1949), amelyből 1958-ban nagy sikerű filmet forgattak, a főszerepben Marlon Brandóval.

Tovább olvasom »

235 éve született Arthur Schopenhauer

Az akkor Poroszországhoz, ma Lengyelországhoz tartozó Gdanskban született német filozófus, a modern eszmetörténet egyik legnagyobb hatású gondolkodója. Legismertebb műve A világ mint akarat és képzet (1819). Gondolkodására Immanuel Kant és a buddhizmus tézisei voltak a legnagyobb hatással, a buddhizmus egyik alaptételéhez hasonlóan Schopenhauer is a vágyakat tartotta minden szenvedés forrásának.

Tovább olvasom »

120 éve született Georges Simenon

Belga regény- és novellaíró, a szórakoztató világirodalom egyik legtermékenyebb szerzője, aki 220 regényt írt saját nevén, további 200-at pedig különböző álneveken. Csak 1928-ban 44 regényt jelentetett meg. Leghíresebb karaktere a francia detektív, Jules Maigret, aki a szerző 75 regényében és 28 novellájában szerepel.

Tovább olvasom »