Libri Portré

169 éve született Oscar Wilde

Ír drámaíró, költő, esszéista és újságíró, aki legalább olyan híres volt elbűvölő személyiségéről és frappáns megjegyzéseiről, mint irodalmi műveiről. Leghíresebb műve a Dorian Gray arcképe (1890-91) című regény.

Tovább olvasom »

101 éve született Polcz Alaine

Kolozsváron született magyar pszichológus, tanatológus, író. A Magyar Hospice Mozgalom megalapítója és a Magyar Hospice Alapítvány elnöke. Az alapítvány célja, hogy a halálos betegségben szenvedők és családtagjaik emberséges ellátásban és megfelelő lelki támogatásban részesülhessenek.

Tovább olvasom »

106 éve született Szabó Magda

József Attila-, Kossuth- és Prima Primissima díjas író, költő, műfordító és tanár. Esterházy Péter szavaival: „irodalmunk utolsó nagyasszonya.” Legismertebb regényei a Régimódi történet (1977) és Az ajtó (1987). Könyveit 42 nyelvre fordították le, minden idők egyik legsikeresebb magyar szerzőjeként tartják számon.

Tovább olvasom »

107 éve született Roald Dahl

Norvég származású, Walesben született író, a Charlie és a csokigyár (1964), a Fantasztikus Róka úr (1970), A barátságos óriás (1982) és a Matilda (1984) szerzője.

Tovább olvasom »

221 éve született Alexandre Dumas

Francia regény-, novella- és esszéíró, többek között A három testőr (1844) és a Monte Cristo grófja (1844-46) című romantikus történelmi regények szerzője. Jules Verne után a második legtöbbet olvasott francia szerző. Műveit közel 100 nyelvre fordították le, és több mint 200 film készült belőlük.

Tovább olvasom »

152 éve született Marcel Proust

Francia regényíró, fő műve a 20. századi világirodalom egyik legnagyobb hatású alkotása, Az eltűnt idő nyomában (1913-27) című hétkötetes regénysorozat, amely több mint 3000 oldalt számlál és 2000 szereplőt vonultat fel.

Tovább olvasom »

402 éve született Jean de la Fontaine

Francia író, költő, meseíró. Flaubert úgy nyilatkozott róla, hogy Victor Hugo előtt ő volt a francia nyelv legnagyobb mestere. Leginkább állatmeséiről híres, amik eredetileg nem saját történetei, hanem Aiszóposz, Phaedrus és a szanszkrit Pancsatantra nyomán fennmaradt szövegek voltak. Ezeket fordította le zseniális nyelvi leleménnyel franciára, és vezette be őket az európai köztudatba.

Tovább olvasom »

136 éve született Karinthy Frigyes

Író, költő, műfordító, drámaíró, a Nyugat újságírója. Kamaszkorától fogva jelentek meg írásai, de országos ismertségre Így írtok ti (1912) című irodalmi paródiagyűjteményével tett szert. Neki köszönhetően váltak kultikussá hazánkban Micimackó történetei. Mivel angolul nem igazán tudott, nővére, Emília (becenevén Mici) nyersfordítását használta a munkához. Előtte tisztelgett a mackó magyar elnevezésével is.

Tovább olvasom »

158 éve született William Butler Yeats

Nobel-díjas ír költő, drámaíró és politikus, az ír nemzeti irodalom felemelkedésének egyik élharcosa. Költészetében szakított a viktoriánus irodalom kötött formáival, és a szabadvers felé fordult, témáit pedig főleg az ír folklórból és a kelta mondahagyományból merítette. Legismertebb versei az Innisfree (1893), A második eljövetel (1920), a Léda és a hattyú (1923), valamint a Hajózás Byzantiumba (1928).

Tovább olvasom »

335 éve született Alexander Pope

Költő és műfordító, a 18. századi angol irodalom egyik legnagyobb hatású alakja, Shakespeare után a második legtöbbet idézett angol szerző. Fürtrablás (1712) című vígeposza többek között Csokonai Vitéz Mihályra is mély benyomást tett, ami Csokonai Dorottya (1804) című művében érhető tetten.

Tovább olvasom »

109 éve született Romain Gary

Roman Kacew néven született, litván származású francia író, filmrendező. A II. világháborúban a francia, majd az ország kapitulációját követően a brit légierő vadászpilótájaként szolgált, több tucat sikeres bevetésben vett részt. A háború után tagja volt az ENSZ francia küldöttségének, valamint konzulként is dolgozott Los Angelesben.

Tovább olvasom »