• Francia író, költő, kritikus, műfordító, színész, mérnök és jazz-zenész. Az utókor számára leginkább regényei miatt ismert, a Tajtékos napok (1946), a Pekingi ősz (1947) és a Szívtépő (1953) című művekről, valamint Vernon Sullivan álnéven írt, parodisztikus detektívregényeiről.
  • Gyerekkora óta egy gyógyíthatatlan szívbetegség árnyékában élt, egész életművére és életvitelére kihatással volt a múlandóság állandó tudata. Ennek volt köszönhető aktivitása és nyughatatlansága.
  • Zenei tehetsége kiemelkedő volt, színpadra lépett Miles Davisszel, és dolgozott a Philips hanglemezkiadó művészeti vezetőjeként is. Több mint ötszáz dalt írt életében, a legnépszerűbb ezek közül a Katonaszökevény (1954) volt, ami 1956-ban, az algériai háború ideje alatt a háború ellen tiltakozók himnuszává vált, ezért Franciaországban be is tiltották.
  • Az egyik, Vernon Sullivan néven írt művét, a Köpök a sírotokra (1946) című regényt az engedélye nélkül filmesítették meg. A film bemutatóján Vian épp a közönségből kiabálva adott hangot a lesújtó véleményének a filmről, amikor szívrohamot kapott, és kórházba szállítása közben meghalt. Mindössze 39 éves volt.