• Amerikai író, költő, az úgynevezett „spontán próza” úttörője. Meggyőződése volt, hogy mindig az első ötlet a legjobb, így kiadott művei gyakorlatilag megegyeztek első kézirataikkal. Bár a hippi mozgalom tüzét is tápláló beatnemzedék egyik központi figurája volt, gondolkodása sok mindenben eltért a többi beatköltőétől: katolikusnak vallotta magát, kísérletezett a buddhizmus tanaival és a vietnami háborút is támogatta.
  • A legenda szerint Úton (1948) című regényét mindössze 3 hét alatt gépelte le több tucatnyi, egymáshoz ragasztott lapra, hogy írógépében ne kelljen papírt cserélnie, és így egy pillanatra se kelljen abbahagynia a munkát.
  • 1944-ben gyilkossági ügybe keveredett. Barátja, Lucien Carr, önvédelemből megkéselte egy közös ismerősüket, Kerouac pedig segített neki eltüntetni a bizonyítékokat. Az eseményeket Vanity of Duluoz (1968) című, utolsó regényében idézte fel.
  • Soha nem volt saját otthona. Amikor nem édesanyja házában lakott, általában barátainál húzta meg magát, hosszú vándorútjai során pedig az amerikai vadonban táborozott.